Partier vil gøre Muhammedkrisen obligatorisk i folkeskolen

0
3473
Arkivfoto

Seks partier bakker om op om forslag fra Mette Thiesen, der skal gøre Muhammedkrisen til en del af folkeskolens historiekanon. Som led i forslaget skal der udarbejdes nye sikkerhedsplaner på skolerne

Det skal være obligatorisk at undervise i Muhammedkrisen i folkeskolen, og der skal udarbejdes centralt undervisningsmateriale om krisen, så den enkelte lærer eller skole ikke selv skal stå for materialet. Samtidig skal der udarbejdes sikkerhedsplaner, så Muhammed-undervisningen kan foregå uden risiko for lærerne.

Dét forslag skal Folketinget nu igen tage stilling til. Mette Thiese, der nu er medlem af Dansk Folkeparti, står bag et beslutningsforslag, der én til én er magen til et forslag, hun fremsatte før valget, da hun var medlem af Nye Borgerlige.

Forslaget fremsættes sammen med politikere fra SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

“Formålet med forslaget er at forsvare ytringsfriheden for den enkelte lærer og skole. Ingen lærere eller skoler skal undgå at undervise i relevant materiale om Muhammedkrisen af frygt for repressalier fra islamiske organisationer, elever eller forældre. Det er afgørende for bevarelsen af det frie demokrati, at truslen om vold ingen indflydelse har på undervisningen i folkeskolen,” hedder det.

Konkret foreslås det, at Muhammedkrisen skal indgå som en del af skolernes historiekanon:

“Muhammedkrisen står som en af de vigtigste perioder for Danmarks forhold til omverdenen og i særdeleshed til Mellemøsten, hvorfor det er helt nødvendigt, at eleverne lærer om netop denne periode,” slås det fast.

Sikkerhedsplaner på skoler

I forslaget indgår et krav om at udarbejde opdaterede skolesikkerhedsberedskabsplaner. Det sker på baggrund af flere sager om trusler og vold mod lærere, herunder drabet på den franske lærer Samuel Paty, der blev myrdet af en islamist på åben gade i Paris, fordi han havde vist tegningerne som led i sin ytringsfrihedsundervisning.

“Desværre har vi både i Danmark og i udlandet set katastrofale konsekvenser af at vise Muhammedtegningerne. Det samme kan man frygte vil ske i forhold til de danske skoler, hvis ikke der udarbejdes en sikkerhedsberedskabsplan, der gør, at man imødegår de trusler og angreb, som kan følge af at vise Muhammedtegningerne i undervisningen,” hedder det.

Beslutningsforslaget stiller ikke som krav, at tegningerne skal vises, men står det til Mette Thiesen, bør tegningerne med bl.a. Kurt Westergaards bombe-i-turbanen-tegning indgå i undervisningen.

“Jeg mener personligt, at det skal være obligatorisk. Det vil være underligt at undervise i Muhammedkrisen uden at vise tegningerne. Det ville svare til at fortælle om Mozart uden at spille hans musik,” siger hun til Berlingske.

Beslutningsforslaget kan læses her