Tysk kvinde købte sammen med sin IS-mand en femårig pige som husslave. Nu står hun tiltalt for at have lænket pigen i solen og ladet hende tørste ihjel

Jennifer W., som hun kaldes i tyske medier, ville bare snige sig over til den tyske ambassade i Tyrkiet for at forny sine papirer som en garanti, hvis det gik værre for IS. Det lykkedes hende også, men den tyrkiske sikkerhedstjeneste var sporet af hende og fængslede hende i Ankara. Hun blev så udvist til Tyskland, men sidste sommer forsøgte hun så at komme tilbage til sin irakiske mand og de andre IS-krigere.De tyske myndigheder havde indtil da ladet hende leve i ubemærkethed i Nordtyskland. Men da hun forsøgte at slutte sig til IS igen, blev hun tilbageholdt. Nu er hun hovedpersonen i den første tyske retssag mod et medlem af terrornetværket IS.

Sagen startede i denne uge og den viser både hvor svært det er at retsforfølge IS-medlemmer for deres forbrydelser i andre lande og samtidig hvor brutalt IS opførte sig. Jennifer W. er tiltalt for krigsforbrydelser og en række andre alvorlige forhold, hvor drabet på den femårige pige tæller tungest. Ifølge vidner var hun vred over, at pigen var blevet syg, og lænkede hende så ude i solen indtil hun døde af tørst.

Talte over sig

Den tyske anklagemyndighed er overbevist om at Jennifer W., der er vokset op i en lille by tæt på Osnabrück, stadig er tilknyttet IS og overbevist om dens metoder og politik. Hun er ikke blevet afhørt for domstolen endnu, men hun har selv talt om drabet på den lille pige til en mand, hun troede tilhørte IS. Han var i stedet agent for det amerikanske forbundspoliti FBI, som lod oplysningerne gå videre til tyskerne og startede dermed sagen.

Pigens mor kommer til Tyskland om to uger for at fortælle om sin egen og barnets skæbne. Nora T. tilhører yazidi-sekten, hvis medlemmer i særlig grad led under IS. Ud af tre børn har hun mistet de to.

I denne uge hørte dommerne fra en hjælpearbejder, der tidligere har talt i halvanden time med pigens mor – og med op mod 100 andre ofre for IS. Særligt kvinderne led under at blive handlet som slaver og misbrugt, men selv i den virkelighed er historien om en femårig pige, der bliver lænket ude i solen for at dø, særlig grum.

Bladet Der Spiegels retsreporter Wibke Ramm kalder sagen ”værre end de andre frygtelige historier.”