Østrig vil DNA-tjekke IS-børn fra Syrien

0
2227
Sabina S og hendes veninde Samra Kesinovic, som sammen rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Billederne, som Interpol har delt, stammer fra de sociale medier før deres afrejse.

Østrig er som andre lande under pres for at hjemtage forældreløse børn fra IS-fangelejrene i Syrien. Men inden vil man have vished for deres ophav via DNA-test

Opfordringen fra FN om at tage sine egne statsborgere tilbage, selvom de har valgt at kæmpe i Syrien og Irak for terrornetværket IS, gør stort indtryk i Østrig. Her i det tidligere grænseland mellem Øst og Vest i Europa er man meget lydhør overfor netop FN. Men det er især pigen Sabina S., hvis skæbne påvirker østrigerne.

Sammen med en anden skolepige stak hun af til Syrien, hvor den dengang 15-årige pige hurtigt blev gift med en IS-kriger. Hun fik med kort mellemrum to børn med sin mand – de skal nu være halvandet og tre år gamle. De lever i en fangelejr, hvor de bliver passet af andre kvinder med IS-baggrund.

Selv menes den unge kvinde Sabina S. at være faldet i de sidste kampe om byen Baghuz, hvor IS ikke ville tillade kvinder og deres børn at flygte i sikkerhed. Samtidig er børnenes far forsvundet. Sabinas veninde blev tidligere tævet ihjel med en hammer af IS-krigere, fordi hun prøvede at slippe væk.

Nu er Sabinas egen mor rejst til det nordlige Syrien og vil have børnene med hjem til Østrig. Men kurderne, der kontrollerer området, vil ikke lade hende komme ind til børnene. Samtidig tøver østrigerne med at bede om at få børnene udleveret.

Vished om familieskab

For uden fødselsattest og sikkerhed for, hvis børn de er, har de ikke krav på østrigsk statsborgerskab. Det er en af grundene til, at det østrigske udenrigsministerium nu vil samarbejde med de kurdiske myndigheder og få de børn, der kan være tale om, undersøgt. Med en DNA-test kan det afgøres, om børnene kan have ret til at komme til Østrig.

Frem til marts i år accepterede man i Østrig at tage imod IS-krigere og deres familier, hvis de havde østrigsk statsborgerskab. Den konsulære hjælp til IS-krigerne blev stoppet af den daværende højre-regering i landet. De østrigske myndigheder går ud fra, at der er omkring 20 voksne og lige så mange børn med tilhørsforhold til Østrig tilbage i fangelejrene for IS-krigere.