Østrig: Fodlænker til islamister

0
1803
Politiet patruljerer uden for Skt. Stephen-katedralen i Wien efter terrrorangrebet i sidste uge, hvor fire tilfældige mennesker blev dræbt. Foto: HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Den østrigske regering vil efter terrorangrebet 2. november direkte forbyde den islamisme, der skaber terrorister. Midlet er overvågning og hurtigere straffe ved domstolene

Der er bred opbakning til planen, der vil sætte islamister i fodlænker eller direkte i fængsel. Politisk islam bliver som fænomen og realitet forbudt, og dem, der forsøger at udbrede islamisme i den forstand, vil blive overvåget og miste deres frihed. Det mest kontroversielle i planen er mulighed for at sætte islamister, der ikke holder op med at udbrede deres voldsorienterede ideologi, præventivt i fængsel.

”Vores land sørger for ofrene og med de efterladte, men det alene er naturligvis ikke nok,” sagde forbundskansler Sebastian Kurz. Han gjorde det også klart, at indgrebene især er rettet mod tidligere IS-kæmpere. Omkring 300 islamister tog fra Østrig for at kæmpe i Syrien og Østrig – halvdelen vendte tilbage og dem ser forbundskansleren nu som ’tikkende bomber’.

Den østrigske regering, der tæller det konservative østrigske folkeparti, ÖVP, samt partiet De Grønne, har fremsat en lang række forslag. Udover fængselsstraffe kan terrordømte også miste deres østrigske statsborgerskab. Forslagene ventes stemt igennem landets parlament med et klart flertal her i december.

Den østrigske kansler Sebastian Kurz sætte et lys ved et af gerningsstederne fra sidste uges terrorangreb i Wien. Foto: JOE KLAMAR / AFP

Kritik fra højre

Indgrebene kommer, mens Wien og hele Østrig forsøger at komme sig over det ualmindeligt brutale terrorangreb for godt en uge siden. Islamisten Kujtim Fejzulai dræbte på få minutter fire og sårede tyve, før østrigsk politi i andet forsøg fik ham uskadeliggjort. Sagen er blevet en skandale, fordi han tidligere var dømt for islamistiske terrorplaner, men løsladt før tid.

Det nye katalog af indgreb fra regeringen møder stor forståelse i offentligheden og blandt politikerne. Den mest tydelige kritik kommer det indvandringskritiske FPÖ, der indtil sidste år var i regering med de konservative. Partiet har bestemt ikke noget mod indgrebene, men ser den politiske elite i landet som alt for tæt på islamistiske kredse.

FPÖ’s leder, Norbert Hofer, satte i dag navne på dem, der plejer omgang med islamister. Det drejer sig blandt andet om socialdemokraten Hannes Swoboda og den tidligere konservative forsvarsminister Werner Fasslabend. Deres navne kom frem i forbindelse med den store razzia i denne uge, hvor mere end 30 islamister – nogle med terrordomme – blev tilbageholdt.

Ved razziaen kom det frem, at en islamistisk forening med tætte bånd til terrorgruppen Det muslimske Broderskab også havde fået østrigske politikere med i sin bestyrelse. Udover navnene på de to politikere og andre fandt politiet et trecifret millionbeløb i guld og kontanter.

 Kilder: Krone, ÖRF, Spiegel, Merkur