Optælling af “brune ansatte” bliver krav for at få filmstøtte

0
2157
Arkivfoto

Det Danske Filminstitut (DFI) vil gøre optælling af medarbejderes etnicitet til et kriterium for at få støtte, skriver Politiken

Hvis film- og tv-produktioner i fremtiden skal have støtte fra Det Danske Filminstitut, så skal de optælle og registrere hvor mange medarbejdere af anden etnisk baggrund, de planlægger at ansætte.

Det oplyser instituttets direktør Claus Ladegaard til Politiken.

Argumentet er en rapport fra Aarhus Universitet, som viser, at etniske minoriteter “i markant højere grad end hvide danskere oplever chikane, diskrimation, uønsket seksuel opmærksomhed og fysisk og psykisk vold”.

“I lyset af den her rapport skal det ind,” siger DFIs direktør Claus Ladegaard til Politiken om det nye kriterium.

“Men jeg tør ikke på stående fod sige, hvornår det sker. Det skal vi tale med branchens organisationer om. Vi udelod det i første omgang, fordi det omkring etnicitet forholder sig sådan, at noget kan ses, og andet ikke kan,” siger han.

“Nu stopper I fanme det her galskab”

Kravet, som altså ikke er specificeret endnu, udløser hovedrysten hos borgerlige debattører. Berlingskes chefredaktør Tom Jensen skriver på Twitter:

“Det her er vanvittigt. Optælling af hudfarve er nu et kriterium for tildeling af filmstøtte i Danmark”.

Socialrådgiveren og debattøren Ali Aminali, der er tidligere konservativ folketingskandidat og selv har iransk baggrund, er endnu skarpere:

“Undskyld mig – Nu stopper I fanme det her galskab. Hvad det næste? Skal de bruge farvekort, så de kan være sikre på, at det er den rette “brune” farve? Seriøst – Det her giver mig kvalme,” skriver Ali Aminali på Twitter.

Tom Jensen og Ali Aminali på Twitter.

Erhvervskvinden Stine Bosse, hvis sympatier ligger i omegnen af Det Radikale Venstre, svarer Ali Aminali. Hun udtrykker forståelse for initiativet:

“Blot en naturlig udvikling fra de Internationale (film) tendenser … der er sket meget andre steder i verden for at sikre diversitet. På køn, farve og alder f eks. – Du ved #metoo var også forsinket her:),” skriver hun på Twitter.

Stine Bosse på Twitter.

“Det er racisme”

Men den pointe godtager Ali Aminali ikke. Han svarer:

“Ja, #metoo er vigtig. Men med al respekt, så er dette noget helt andet. Det jo for fanden en race-udvælgelse proces. Det vil jeg som “brun” ikke finde mig eller acceptere. Ja, racisme findes. Men vi bekæmper den ikke med MERE racisme. Det forkasteligt, det her”.

“Det jo for fanden en race-udvælgelse proces”

Ali Aminali på Twitter

Læs mere i Politiken her

Andre artikler om Det Danske Filminstitut:

Statens nye filmkonsulent deltog i overfald på Pia Kjærsgaard i 1998

Kulturminister vil ikke blande sig i kontroversiel ansættelse af filmkonsulent