Kulturminister Joy Mogensen (S) henviser til armslængdeprincippet og afviser at kommentere, at Det Danske Filminstitut har ansat den tidligere autonome Frank Piasecki Poulsen, der deltog i optøjerne, da Pia Kjærsgaard blev overfaldet på Nørrebro i 1998
Kulturminister Joy Mogensen (S) afviser at blande sig i ansættelsen af den tidligere autonome Frank Piasecki Poulsen som ny filmkonsulent hos Statens Film Institut (SFI). Frank Piasecki Poulsen deltog i optøjerne på Nørrebro den 23. marts 1998, hvor Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard blev overfaldet.
Frank Piasecki Poulsen blev varetægtsfængslet i sagen, men han blev ikke dømt, da bevisbyrden ikke kunne løftes. Han blev i følge Ekstra Bladet genkendt på TV af Pia Kjærsgaard, og han udtalte selv følgende til P3 nogle dage efter overfaldet, igen i følge Ekstra Bladet:
”Hun (Pia Kjærsgaard, red.) skal bare fise af. Hun er racist, og hun har intet at gøre her”.
Ansættelsen blev offentliggjort i sidste uge, og efterfølgende skrev netmediet document.dk artiklen “Han overfaldt Pia Kjærsgaard: Nu bliver stenkastende autonom forgyldt med skattepenge og magtfuldt job”. Det fik Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen til at spørge kulturministeren, hvad hun mener om ansættelsen. Men Joy Mogensen afviser at kommentere sagen med henvisning til armslængdeprincippet.
Minister: Jeg har ingen indflydelse på ansættelsen
I et svar til Alex Ahrendtsen skriver hun:
“I henhold til filmloven er det bestyrelsen for Det Danske Filminstitut, der ansætter filmkonsulenterne på Det Danske Filminstitut. Dette sker efter indstilling fra henholdsvis Rådet for kort- og dokumentarfilm og Rådet for spillefilm.
Ud fra armslængdeprincippet har jeg som kulturminister derfor ingen indflydelse på, hvem bestyrelsen ansætter som filmkonsulenter. Af samme grund vil jeg også afholde mig fra at have en holdning til ansættelsen af specifikke filmkonsulenter.”
Pia Kjærsgaard var på Nørrebro for at medvirke i et interview med Danmarks Radio. Men interviewet blev aldrig gennemført, for allerede da taxaen med Pia Kjærsgaard ankom, blev døren flået op af unge autonome, som begyndte at slå på partilederen. Hun måtte flygte ind i en bank, og da hun senere blev transporteret væk af politiet, iført hjelm og skudsikker vest, blev der smidt sten og andet kasteskyts efter både politiet og Pia Kjærsgaard.
DF-ordfører: Bør kun kunne tiltræde, hvis han har fortrudt
Alex Ahrendtsen sagde tirsdag til ditOverblik, at han mener, at Frank Piasecki Poulsen bør tilkendegive, at han har fortrudt sin medvirken, hvis han skal kunne tiltræde en stilling som statens filmkonsulent.
”Jeg synes det kommer an på, hvad hans holdning til overfaldet er i dag. Hvis han siger, at han fortryder og er blevet klogere, har jeg ingen problemer med det. Men mig bekendt har han aldrig fortrudt. Og hvis ikke han har fortrudt, synes jeg det er uforeneligt med en demokratisk stats virke at lade en person, der hylder antidemokratiske metoder, sidde og fordele statens midler. Så han må ryste op med en god forklaring,” siger Alex Ahrendtsen” siger Alex Ahrendtsen.
“Har intet med os at gøre”
ditOverblik har spurgt Frank Piasecki Poulsen om han har fortrudt, men han har pr. SMS svaret, at han først udtaler sig, når han er tiltrådt i jobbet den 1. oktober. Vi har også spurgte DFIs bestyrelsesformand Andres Kronborg, som i en kortfattet mail har svaret, at Frank Piasecki Poulsen er ansat som den bedst kvalificerede efter en meget grundig ansættelsesproces. Derudover har han ikke nogen kommentarer.
DFIs adm. direktør Claus Ladegaard har heller ikke ønsket at kommentere sagen overfor ditOverblik, men han har til filmmagasinet Ekko udtalt, at Frank Piasecki Poulsens fortid ikke har spillet nogen rolle for hans ansættelse.
“Hvad Frank har foretaget sig for fem, ti eller tyve år siden, er et forhold imellem Frank og nogle andre. Det har intet med os at gøre,” sagde Claus Ladegaard i sidste uge til Filmmagasinet Ekko.
Det synspunkt er Alex Ahrendtsen lodret uenig i. Til Ekko siger han i kommentar til DFI-direktøren:
”Hvis Frank havde tilhørt det højreradikale miljø, hvad tror du så, der var sket, når han var blevet ansat? Så havde det være en kæmpestor sag i Politiken, Ekstra Bladet og andre aviser. Men så længe det er det venstreorienterede, voldelige miljø, så er tilgivelsen så lang, at man næsten skammer sig over det,” siger Alex Ahrendtsen.
Læs også: Statens nye filmkonsulent deltog i overfald på Pia Kjærsgaard i 1998