DF vil have minister til at garantere plejeforældres ytringsfrihed

0
1472
Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Socialtilsynet truer den islamkritiske blogger Jaleh Tavakoli med at tvangsfjerne hendes 8-årige plejedatter, fordi Tavakoli modtager trusler. I et samråd torsdag vil DFs socialordfører Karina Adsbøl have ministeren til at garantere, at plejeforældre har ytringsfrihed 

Når Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl torsdag har socialminister- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i samråd, er der ét klart svar, hun forventer at høre fra ministeren:

”Jeg forventer, at hun giver en klokkeklar garanti for, at plejeforældre kan ytre sig i den offentlige debat, uden at de skal være bekymret for, at de får frataget deres plejebarn,” siger Karina Adsbøl.

For den garanti er der brug for, efter at den islamkritiske blogger Jaleh Tavakoli har været nødt til at trække fra den offentlige debat, fordi Socialtilsyn Øst har truet med at tvangsfjerne familiens 8-årige plejedatter, fordi Jaleh Tavakoli modtager trusler.

”Vi er nødt til at fået slået fast, at ytringsfriheden også gælder plejeforældre. Det er stærkt bekymrende, at en social myndighed begynder at problematisere en borgers forældrerolle, fordi denne modtager trusler for at bruge sin ytringsfrihed. Hvad så med andre, der får trusler for at deltage i debatten, f.eks. politikere. Risikerer de så også at tvangsfjernet deres børn?,” siger Karina Adsbøl.

”Vi er nødt til at fået slået fast, at ytringsfriheden også gælder plejeforældre”

Karina Adsbøl, socialordfører (DF)

Skal handle om kærlighed og omsorg

I den konkrete sag har Jyllands-Posten offentliggjort et citat fra en tilsynsrapport som Socialtilsynet har skrevet, hvor myndigheden udtrykker bekymring for, at Jaleh Tavakoli sætter trygheden på spil for sin datter, der har boet i familien i næsten hele sit liv. Som de skriver.

”Socialtilsynet finder det bekymrende, at plejemor (Tavakoli, red.) har svært ved at skelne mellem et plejebarns behov for tryghed og stabilitet og hendes egne ambitioner om at dele egne meninger med offentligheden, hvormed hun sætter sin families tryghed på spil”.

Udsagn som disse, finder Karina Adsbøl stærkt problematisk:

”Plejeforældrerollen må alene handle om, hvor vidt barnet får den nødvendige kærlighed og omsorg. Ikke om hvorvidt man deltager i den offentlige debat. Derfor vil jeg have ministeren til at slå fast, at man skal kunne ytre sig og kunne varetage sit arbejde og kunne tale kritiske om islam uden at være bekymret for at miste sin plejetilladelse,” siger Karina Adsbøl.

Samrådet i socialudvalget starter kl. 13. Det kan følges direkte på folketings-tv her.