11. september: Stadig flere – og værre – angreb

0
2170
18 årsdagen for angrebet på World Trade Center blev onsdag markeret ved the National September 11 Memorial i Nework, der ligger på stedet, hvor World Trade Center lå. 2977 mennesker blev dræbt ved angrebet i New York. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Siden terrorangrebene i New York og Washington i dag for 18 år siden er antallet af terrorangreb, udført af islamister blot taget til. De sidste fem år har været de værste, viser rapport

For nogen hører dagen i dag til de dage, der skal glemmes i et kapitel i historiebøgerne. For sikkerhedsfolk og for ofrene for terrorangreb er det en anden sag. Og desværre er terrorangreb blevet en del af hverdagen, og ikke en del af historien.

En rapport fra den hollandske efterretningstjeneste, som den svenske hjemmeside doku.nu har gennemgået, slår fast, at angrebene er taget til over de seneste år. Rapporten gennemgår 112 terrorangreb mod Australien, Europa og USA. De allerfleste – tre ud af fire – skete de seneste fem år.

Angrebene toppede i 2017 og i takt med at IS blev svagere, faldt antallet af angreb i 2018. al-Qaida, der stod bag det store angreb i 2001, er fortsat aktiv og har til dels overtaget fra IS. IS betegnes dog stadig som aktiv.

Rapporten fortæller også, at det er Frankrig med sin store muslimske befolkning, der er hårdest ramt. I hele perioden skete en fjerdedel (27 procent) af angrebene på fransk jord. I de seneste fem år steg den andel til en tredjedel (32 procent).

Brandmænd fra New York City Fire Department (FDNY) markerer årsdagen for 9/11-angrebet med stilhed. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Enlige terrorister

En ting har forandret sig siden 2001: nu udføres de fleste angreb af en enkelt person. Rapporten tæller sammen, at i 80 procent af tilfældene er der kun en gerningsmand. Dermed bliver angrebene måske lidt mindre alvorlige, men langt sværere at forhindre.

Rapporten slår også fast, at terrorismens bagmænd brugt mange kræfter på at planlægge angrebene, selv hvis de blev udført af en enkelt mand eller kvinde. I takt med at især IS er blevet svækket,  ser hollænderne er klar tendens til, at angrebene i stedet udføres af enkeltpersoner, der er inspireret af terrorgrupperne og deres propaganda.

Hvis du har brug for eller lyst til at læse hele rapporten, kan få den her her:

Insight into targets – Fifteen years of jihadist attacks in the West