Statens nye filmkonsulent deltog i overfald på Pia Kjærsgaard i 1998

0
2886
Dansk Folkeparti stifter og daværende leder Pia Kjærsgaard, da hun på Nørrebro den 23. marts 1998 føres i sikkerhed af kampklædte politibetjente fra en Unibank på Nørrebrogade til en politivogn. Pia Kjærsgaard blev overfaldet i en taxa af autonome på Nørrebro, hvorefter hun søgte tilflugt i banken. Foto: Mogens Flindt / Scanpix

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen vil have kulturministeren til fortælle, hvad hun mener om at ansættelsen af Frank Piasecki Poulsen som ny filmkonsulent på Det Danske Filminstitut. Frank Piasecki Poulsen deltog i de voldelige optøjer, da Pia Kjærsgaard blev overfaldet på Nørrebro i 1998

Tirsdag den 24. marts 1998 blev Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard overfaldet af autonome og unge indvandrere på Nørrebro i København. Det var to uger efter folketingsvalget, hvor Dansk Folkeparti første gang var stillet op som parti, og Pia Kjærsgaard var blevet inviteret til Nørrebro af Danmarks Radio, der ville lave et direkte interview med partilederen om indvandring, mens de gik rundt i den københavnske bydel.

Interviewet nåede slet ikke at komme i gang. Da Pia Kjærsgaard ankom i en taxa, blev døren flået op, og autonome begyndte at slå på hende. Hun måtte flygte ind i en bank, og da hun senere blev eskorteret ud i en af politiets hollændervogne, iført skudsikker vest og hjelm, blev der kastet sten og andet kasteskyts mod politiet og Pia Kjærsgaard.

”Jeg kan stadig mærke suset fra en af de sten, der strøg tæt forbi mit ansigt,” skriver Pia Kjærsgaard i sin bog ”Fordi jeg var nødt til det”.

”Jeg kan stadig mærke suset fra en af de sten, der strøg tæt forbi mit ansigt”

Pia Kjærsgaard i bogen ”Fordi jeg var nødt til det”.

Filmkonsulent med i optøjer

En af de unge autonome, der deltog i optøjerne, var Frank Piasecki Poulsen. Han blev senere, i følge Ekstra Bladet, genkendt på TV af Pia Kjærsgaard. I følge netmediet Document.dk blev han anholdt, varetægtsfængslet og siden dømt for at have medvirket i optøjerne. Netmediet Mediawatch skriver dog, at Frank Piasecki Poulsen blev anklaget, men ikke blev dømt i sagen.

21 år senere er Frank Piasecki Poulsen, der siden 00erne har arbejdet som filminstruktør og manuskriptforfatter, blevet ansat som ny filmkonsulent i Det Danske Filminstitut. Han tiltræder 1. oktober 2019, hvor han får ansvaret for at tildele støtte til dokumentarfilm.

Det Danske Filminstitut fortalte i sidste uge om ansættelsen af Frank Piasecki Poulsen på sin hjemmeside. Fra dfi.dk

DF går til kulturminister

Men er det i orden, at Det Danske Filminstitut nu ansætter en konsulent, der har deltaget i et voldeligt overfald på en politiker? Det vil Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen have kulturminister Joy Mogensen (S) til at svare på.

Alex Ahrendtsen har sendt følgende §20-spørgsmål til ministeren:

”Hvad er ministerens holdning til, at Frank Piasecki Poulsen, der, jf. artikel af 2. september 2019 »Han overfaldt Pia Kjærsgaard: Nu bliver stenkastende autonom forgyldt med skattepenge og magtfuldt job« på www.document.dk, bl.a. andet har haft en central rolle i de voldelige optøjer under Pia Kjærsgaards besøg på Nørrebro i 1998, er blevet ansat som filmkonsulent på Dansk Filminstitut?

Selv mener Alex Ahrendtsen, at Frank Piasecki Poulsen ikke bør kunne tiltræde en stilling som filmkonsulent for staten, med mindre han tager afstand fra sin deltagelse i overfaldet på Pia Kjærsgaard:

”Jeg synes det kommer an på, hvad hans holdning til overfaldet er i dag. Hvis han siger, at han fortryder og er blevet klogere, har jeg ingen problemer med det. Men mig bekendt har han aldrig fortrudt. Og hvis ikke han har fortrudt, synes jeg det er uforeneligt med en demokratisk stats virke at lade en person, der hylder antidemokratiske metoder, sidde og fordele statens midler. Så han må ryste op med en god forklaring,” siger Alex Ahrendtsen.

Ingen kommentar før 1. oktober

Den forklaring kommer i givet fald først, når Frank Piasecki Poulsen er tiltrådt den 1. oktober. ditOverblik har kontaktet Frank Piasecki Poulsen for at få en kommentar til sagen og for at høre, om han fortryder sin medvirken i 1998. Men han skriver i en SMS, at ”jeg er ikke tiltrådt endnu og udtaler mig ikke før efter d. 1. oktober”.

Heller ikke Det Danske Filminstituts adm. direktør Claus Ladegaard vil kommentere sagen overfor ditOverblik.

Bestyrelsesformand: Den bedst kvalificerede

Bestyrelsesformand Anders Kronborg vil sige lidt mere. I en mail svarer han følgende på spørgsmålet om, hvad han siger til Alex Ahrendtsens udtalelser om, at Frank Piasecki Poulsen bør tilkendegive, at han fortryder overfaldet på Pia Kjærsgaard, hvis han skal kunne bestride jobbet:

”Vi har været gennem en meget grundig ansættelsesproces og såvel ansættelsesudvalget som bestyrelsen har enstemmigt valgt at ansætte den vi fandt bedst kvalificeret. Jeg har ikke yderligere kommentarer,” skriver Anders Kronborg.

Frank Piasecki Poulsen er 44 år og uddannet instruktør på Den Danske Filmskoles dokumentariske afdeling i 2001. Han fik et internationalt gemmenbrud i 2005 med filmen “Guerilla Girl”, der handler om borgerkrigen i Colombia. Filmen er siden blevet solgt til mere end tyve lande.