DF-forslag: Vi skal alle betale det samme i kommuneskat

0
3197
Langeland er en af landets fattigste kommuner. Arkivfoto

Mens kommunerne med de rigeste borgere har de laveste kommuneskatter, har fattige kommuner de højeste kommuneskatter. Urimeligt, mener Dansk Folkeparti, som foreslår samme velfærd og skat i alle landets 98 kommuner

Danskerne skal betale samme kommuneskat, uanset hvor de bor i landet. Det mener Dansk Folkeparti, som vil have samme velfærd og skatteprocent i alle landets 98 kommuner.

I dag slipper borgerne i de rigeste kommuner med de laveste skatteprocenter. Omvendt må borgerne i de fattigste kommuner betale den højeste skat.

I Rudersdal i Nordsjælland, som har en af landets højeste gennemsnits-indkomster blandt sine borgere, er kommuneskatten på bare 22,5 procent. I Gentofte og på Frederiksberg er den 22,8.

Omvendt må borgerne på Langeland, hvor gennemsnitsindkomsten er en af landets mindste, betale hele 27,8 procent i skat. I Lolland Kommune, som er en anden af landets fattigste kommuner, er skatten på 27,0.

“Skal de fattigste kommuner være tvunget til at sætte skatten højere og højere op for at få det til at hænge sammen, eller bør man sige, at alle kommuner skal kunne tilbyde et serviceniveau som resten af landet, uanset hvilket befolkningsgrundlag de har? Vi mener, at man bør tage tyren ved hornene og lave en model som for regionerne, hvor man betaler den samme skatteprocent, og så fordeler pengene i forhold til, hvilke muligheder kommunerne har,” siger Dansk Folkepartis kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

S-regering klar med udspil til nytår

I følge netmediet NB-Økonomi har statsminister Mette Frederiksen (S) på et møde for nylig stillet de socialdemokratiske borgmestre i udsigt, at der inden nytår kommer et udspil til en reform af udligningssystemet; det system, der overfører penge fra rige til fattige kommuner. Regeringen vil indlede forhandlinger med folketingets partier efter nytår med det mål at lave et system, så ”der er være råd til ordentlig velfærd i hele landet”. Står det til Dansk Folkeparti, vil det mål kunne opnås med samme skatteprocent i alle kommuner.

”Det bør være sådan, at Folketinget fastsætter én skatteprocent, der sikkert vil ende på 24-25 procent, hvorefter pengene fordeles efter befolkningssammensætning. Så alle kan være sikre på, at de kan få ordnelit kvalitet i børnepasningen, folkeskolen og ældreplejen, uanset hvor de bor i landet,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Jens Henrik Thulsen Dahl, erhvervsuddannelses- forsknings- kommunal- og uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Stadig brug for kommunalbestyrelser

Men hvad skal man så overhovedet med kommunalbestyrelser?

”Kommunalbestyrelsernes opgave er at levere en ordentlig service indenfor den ramme, de får stillet til rådighed. Man sidder jo ikke og diskuterer skatteprocenter hele tiden ude i kommunerne. Men når man skal lave budget, så sidder man først og venter på kommuneaftalen, og bagefter afventer man finansloven, hvor der kan være nogle puljer til kommuner. Jeg tror man med en fælles skat vil få et meget mere stabilt system, hvor man samtidig vil vide, hvor meget man har at gøre godt med flere år frem i tiden”.

Er det realistisk at tro, at man kan lave hele systemet om?

”Jeg er sikker på, at et system med én skatteprocent vil give mindst bøvl. Men om det kan lade sig gøre, afhænger af Venstre og Socialdemokratiet. Det er dem, der sidder på de fleste borgmesterposter, så det er et spørgsmål om, hvem har lyst til at træde på hvem,” siger DFs kommunalordfører.