Kaos i det britiske parlament til det sidste. Politikerne har opdaget, at premierminister Boris Johnson kan sno sig udenom den lov, de pressede igennem for at forhindre Brexit uden en aftale
Det var scener som i et parlament i en eks-sovjetrepublik: vrede politikere der står med skilte som om de var demonstranter på gaden og uden indflydelse. Og til slut tog de endda formanden som gidsel og ville ikke lade ham gå til et vigtigt møde i parlamentets førstekammer. Sådan var situationen ved tre-tiden i nat dansk tid, lige inden parlamentet i London lukkede.
Politikerne var vrede over at blive sendt på ufrivillig ferie og dermed blive sat udenfor indflydelse i de sidste og afgørende uger af forhandlingerne om Brexit. Det har været tydeligt, at de ikke ønsker Brexit – og de har tilføjet Boris Johnsons nederlag i alle de seks afstemninger, han har stillet op til. Han har derfor to gange foreslået et nyvalg, men selv det har de stemt ned.
Men meget tyder på, at de ellers så selvsikre modstandere af Boris har snydt sig selv. De trak en lov ned over hovedet på regeringen, der skal forhindre at Storbritannien forlader EU uden en aftale. Men en af deres egne formuleringer giver nu Boris Johnson en legal grund til at ignorere loven.
Britiske medier med tæt forbindelse til regeringen skriver i dag, at regeringen ønsker at sabotere loven. For den træder kun i kraft, hvis den britiske regering beder om eller får tilbudt endnu en forlængelse af fristen. Og nu skal planen så være ikke at bede om en forlængelse og samtidig sikre at de andre 27 lande ikke finder sammen om at tilbyde en forlængelse.
Opbakning fra vælgerne
Dermed er en skilsmisse fra EU uden en aftale blevet langt mere sandsynlig og noget tyder på at mange briter hellere vil have det end at se på det fortsatte cirkus i London. En meningsmåling fra i dag viser, at mindst halvdelen af de konservative vælgere sågar støtter Boris Johnson, hvis han vil sno sig udenom den nye lov. Samlet siger 28 procent af alle vælgere, at han efter deres mening bare skal bryde loven og få det svære farvel overstået.
Boris Johnson har ofte i de sidste to døgn understreget, at han ikke vil bede om en forlængelse af fristen. Alligevel vil hans modstandere hævde, at han bryder loven. En premierminister, der bryder loven, er nærmest utænkelig, men det er da altså mange af vælgerne der foretrækker.
Situationen fik i dag flere kommentatorer til at bemærke, at nu er det endelig op til EU’s 27 andre medlemslande at undgå en Brexit uden en aftale. For Boris Johnson er klar til at gå sin egen vej og regeringen arbejder på overtryk for at gøre landet klar til et liv uden EU.