Nye medicinfejl afsløret i Sundhedsplatformen

0
2264
Illustration fra Region Hovedstaden.

Nyopdagede fejl i it-systemet Sundhedsplatformen skyld i forkerte medicindoseringer. Ny undersøgelse viser, at flertallet af læger på sygehusene i Region Hovedstaden og Sjælland fortsat er utilfredse med systemet

Kort før jul afviste et flertal i Region Hovedstaden at undersøge mere end de sidste seks måneders fejl med forkerte medicindoser, som skyldes det omstridte it-system Sundhedsplatformen. Men nu kommer regionen alligevel til at undersøge yderligere 6000 sager. To nye fejl er nemlig blevet afsløret, og de kan have betydet, at yderligere tusindvis af patienter har fået forkerte medicindoser.

“Det er dybt kritisabelt, at vi endnu engang ser, at Sundhedsplatformen er skyld i, at man har givet medicin forkert. Der bliver ved med at dukke nye sager op,” siger formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), til DR P4 København.

Forkert dosering af blodtryksmedicin

Den ene af de to nye fejl betyder, at recepter og ordinationer, der er oprettet i Det Fælles Medicinkort, er blevet fejlbehæftet, når lægen efterfølgende har ændret i dosis i Sundhedsplatformen.

Det betyder, at 5700 patienter er blevet ramt af fejlen det sidste halve år.

“Det er bekymrende for patientsikkerheden, at der hele tiden dukker nye fejl op,” siger Jacob Rosenberg, overlæge på Herlev Hospital og medlem af regionsrådet (LA), til DR P4 København.

Den anden fejl handler om fejldoseringer med lægemidlerne Metoprolol og Seretide. Fejlen omfatter 334 patienter i perioden fra maj-juni 2016.

Metoprolol er en betablokker, der regulerer blodtrykket.

“Det kan være meget alvorligt, hvis man får en forkert dosis af det,” siger Jacob Rosenberg.

Flertal af læger utilfredse med Sundhedsplatformen

Liberal Alliance, Danske Folkeparti og Det Konservative Folkeparti forsøgte på Regionsrådsmødet den 20. december at få et flertal med på at få undersøgt samtlige sager med forkerte doseringer og medicinlabels i perioden 2016-2018. Men flertallet ville kun være med til at undersøge de sidste seks måneder.

Sundhedsplatformen er et amerikansk udviklet it-system, som har kostet Region Hovedstaden og Region Sjælland mere end tre milliarder kroner.

Systemet er blevet voldsomt kritiseret af brugerne, og senest har en tilfredshedsmåling udført i november 2018 vist, at 61 procent af lægerne på regionens sygehuse erklærer sig uenig i udsagnet “Sundhedsplatformen understøtter mit arbejde tilfredsstillende”. Kun 12 procent af lægerne er helt enig i udsagnet.

Læs også: DF rejser sag om fejl i Sundhedsplatformen overfor minister