DF: Fuld brugerbetaling for danskundervisning til au pairs

0
2042
Au pair-ordningen har i praksis udviklet sig til at være en adgang til billig hushjælp, mener Dansk Folkeparti.

Ikke rimeligt, at andre skatteydere skal være med til at betale for danskundervisningen til au pairs, mener Dansk Folkeparti

Hvis en au pair skal have opholdstilladelse i Danmark, skal værtsfamilien betale hele udgiften for den danskundervisning, som er obligatorisk for at få opholdstilladelsen.

Det mener Dansk Folkeparti, som har rejst et forslag i Folketinget om fuld brugerbetaling.

I dag skal au pair-familien betale 5275 kroner til danskundervisningen, men den reelle udgift er omkring 11.000 kroner. Det betyder, at danskkurserne for au pairs i 2018 samlet anslås at koste den danske stat og dermed skatteyderne omkring syv millioner kroner.

”Det er ikke rimeligt, at alle dem, der ikke har en au pair, betaler for dem, der benytter sig af au pair-ordningen,” skriver i DF i forslaget, som Martin Henriksen er ordfører på.

Betalingen for danskundervisning blev indført i 2014. Den var en del af en ændring af udlændinge- og ferieloven, som skulle forbedre forholdene for au pairs. Det var den daværende SR-regering, som stod bag ændringen sammen Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

Adgang til billig hushjælp

Flere partier finder dog fortsat, at au pair-ordningen er problematisk, og tidligere på året forsøgte SF at få afskaffet au pair-ordningen. Det var der ikke flertal for, men nu håber Dansk Folkeparti, at der i det mindste er flertal for at indføre fuld brugerbetaling. For Dansk Folkeparti ser kritisk på au pair-ordningen:

”Det er vores opfattelse, at au pair ordningen generelt ikke fungerer efter hensigten. Det oprindelige formål med au pair-ordningen var kulturudveksling mellem en værtsfamilie og en au pair, men i praksis har ordningen udviklet sig til at være en adgang til billig hushjælp,” skriver DF i lovforslaget.

Står det til DF, skal lovændringen gælde fra 1. juli 2019.

I 2016 blev der givet 1349 opholdstilladelser til au pair-personer i Danmark.