Afsløret på hemmelig liste: Jihadister fra Aarhus kæmpede for Islamisk Stat

0
6881
Det salafistiske miljø omkring Grimhæj-moskéen i Aarhus har været rekrutteringsbase for flere IS-krigere.

Syv personer, heraf seks fra det salafistiske miljø omkring Grimhøjmoskeen i Aarhus, er dukket op på en liste over IS-krigere i Syrien. Weekendavisen er i besiddelse af listen, som bl.a. rummer en dansk konvertit

Syv personer, hvoraf flere har haft tilknytning til miljøet omkring Grimhøjmoskeen i Aarhus, figurerer på en liste over krigere fra Islamisk Stat, som er blevet fundet i Syrien.

Det skriver Weekendavisen, som er i besiddelse af listen.

Computeren med listen blev fundet i 2016, da kurdiske styrker sejrede over Islamisk Stat i byen Manbij. Men det er først nu, at listen med de danske IS-krigere er blevet kendt. På listen optræder personerne med billeder og oprindelseslande. Seks ud af de syv danske IS-kriger er fra Aarhus. En af dem er en dansk konvertit.

Weekendavisen har kortlagt den danske konvertits historie. Det er en interessant men også skræmmende historie om radikalisering. En radikalisering, der tilsyneladende starter med en læreplads i et murerfirma, der blev drevet af en anden konvertit, Martin Skrydstrup, der også er en del af det salafistiske miljø omkring Grimhøjmoskeen.

“Talebanermureren”

Skrydstrup konverterede for 15 år siden og beskrives i Weekendavisen som en person, der er drevet af sin stærke islamiske tro, der bl.a. udtrykkes gennem et had til amerikanere og respekt for Osama Bin Laden. ”En frihedskæmper”, som den islamiske murermester kalder terrorlederen, der organiserede angrebet på World Trade Center i New York den 9/11 2001.

Den danske IS-kriger, som Weekendavisen kalder Karsten, var i praktik hos Skrydstrup i 2009 eller 2010. Det var omkring den tid, at han fattede interesse for islam, og senere mødtes de to også i Grimhøjmoskéen, hvor de havde lange samtaler. ”Talerbanermureren”, som Skrydstrup kaldes, afviser at han har opfordret Karsten til at rejse til Syrien og han mener heller ikke, at han haft indflydelse på danskerens islamisme.

”Men helt ærligt, hvis jeg har været med til at påvirke ham til at tage skridtet til at blive muslim, så bliver jeg glad,” siger Skrydstrup, der i følge en tidligere medarbejder afspillede prædikener fra en radikal islamist, mens murerne gik og arbejdede.

“Helt ærligt, hvis jeg har været med til at påvirke ham til at tage skridtet til at blive muslim, så bliver jeg glad”

Martin Skrydstrup, murermester, til Weekendavisen

Sov i Grimhøjmoskeen

Andre har også påvirket Karsten. Alle med deres gang omkring Grimhøjmoskeen. Ifølge Weekendavisen var den omstridte moské i en periode ramme om Karstens liv. Han sov jævnligt på gulvet i moskeen sammen med kammerater, for at være klar til morgenbønnen.

En af dem, der øvede indflydelse, er den salafistiske prædikant Abu Hamza. Den nu afdøde marokkanske islamist hvervede medlemmer til moskéens ungdomsafdeling, og han var populær blandt de unge, som han bl.a. kunne belære om sine erfaringer med hellig krig fra slagmarken i Somalia. Hamza, der døde af kræft i 2015, blev i 2014 føjet til USA’s udenrigsministeriums liste over personer med tilknytning til terrorvirksomhed i Irak og Syrien. Ifølge amerikanerne var han en del af et skandinavisk Al Qaeda-netværk.

Vil hjem til Danmark

Hvad der er blevet af ”Karsten”, er uvist. Ifølge Weekendavisen stammer sidste livstegn fra sommeren 2018, hvor han blandede sig i en debat på facebook.

To af de andre danske IS-krigere fra listen er stadig i Mellemøsten, med et ønske om at komme til Danmark. Den ene er såret og befinder sig i en militærlejr i Tyrkiet. Den anden, Ahmed el-Haj, befinder sig i den oprørskontrollerede del af Syrien.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste anslås ca. 150 personer at være rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at kæmpe for Islamisk Stat. En del af dem er vendt tilbage til Danmark. Hvor mange er uvist.

Artiklen om de danske jihadister kan læses i ugens udgave af Weekendavisen.