Ny skatteskandale: Udenlandske selskaber slap for skatteregning på 234 millioner kroner

0
2626
Dennis Flydtkjær, skatteordfører (DF). Foto: Steen Brogaard

Skats administration af de såkaldte udbyttefrikort til udenlandske aktionærer har været så lemfældig, at Danmark er gået glip af 234 millioner kroner i udbytteskat. Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær vil have en redegørelse

Endnu en sag om rod i Skat dukker nu op i kølvandet på den store udbytteskandale, hvor udenlandske svindlere har lænset statskassen for 12,7 milliarder kroner.

Den nye sag handler om de såkaldte udbyttefrikort, som visse typer af udenlandske aktionærer kan få. Med et udbyttefrikort kan en aktionær, typisk en stat, fritages for at betale skat af udbytte fra et dansk selskab. Men administrationen af disse udbyttefrikort har tilsyneladende sejlet fuldkommen.

Et notat fra Skattestyrelsen viser, at Skat har måttet trække 159 frikort tilbage, fordi de var udstedt til selskaber, der ikke var berettiget til dem. Disse frikort har givet en samlet skattefritagelse på 234 millioner kroner. Penge, som burde være betalt til den danske statskasse.

Fejl i 86 procent af sagerne

I alt har der været udstedt 186 udbyttefrikort. 159 af dem er blevet trukket tilbage. Dvs. at der er begået fejl i 86 procent af sagerne.

Skattestyrelsen skriver i notatet, at man er ved at vurdere de juridiske muligheder for at efteropkræve den manglende skattebetaling.

Men dermed slutter sagen ikke. Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær kræver nu en redegørelse fra skatteminister Morten Bødskov (S). DF-ordføreren vil have en forklaring på, at administrationen har været så lemfældig:

”Jeg kan godt forstå, at man kan begå fejl i en, to eller tre sager. Men at man have en fejlprocent på 86, uden at nogen opdager det. Det er jo helt vildt. Det er vi nødt til at have en forklaring på,” siger Dennis Flydtkjær.

“At man have en fejlprocent på 86, uden at nogen opdager det. Det er jo helt vildt”

Dennis Flydtkjær, skatteordfører (DF)

Svarer til 10 nye børnehaver

DF-ordføreren konstaterer, at 234 millioner kroner måske ikke lyder af meget i sammenligning med udbytteskatteskandalen, hvor tabene løb op i mange milliarder kroner.

”Men 234 millioner kroner er stadig mange penge. Det er eksempelvis det dobbelte at beløbet i Britta Nielsen-sagen, og det er mere end det samlede anlægsbudget i nogle kommuner. Vi kunne have fået ti børnehaver for det beløb, som man har dummet sig for i denne her sag,” siger Dennis Flydtkjær.

“Vi kunne have fået ti børnehaver for det beløb, som man har dummet sig for i denne her sag”

Dennis Flydtkjær, skatteordfører (DF)

Blandt de selskaber, der uberettiget har fået et udbyttefrikort, er flere af de amerikanske pensionsselskaber og investeringsforeninger, som har deltaget i svindlen med udbytterefusion. Men der er også saudiarabiske olieselskaber på listen.

”Der er store multinationale koncerner, som har fået udbyttefrikort, de ikke skulle have haft. At man kan have så lemfældig en administration, går ud over vores samfundskontrakt. Den hviler jo på, at vi danskere har tillid til, at vi hver især betaler den skat, vi skal,” siger Dennis Flydtkjær.