Nu hæves straffen for smugler- og kopicigaretter

0
4696
Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, viser to pakker kopi-cigaretter, der er produceret på illegale fabrikker og blevet beslaglagt i Danmark. Foto: Steen Trolle

Ulovlige kopicigaretter med alt fra dyre-ekskrementer til plastik sælges i stor stil på det sorte marked i Danmark. Nu skærpes straffen markant. Dansk Folkeparti har fået flertal i folketinget for et beslutningsforslag, der sætter ind mod den illegale cigarethandel

Af Steen Trolle

Det lyder ulækkert, det er usundt og det er kriminelle bander, der står bag. Illegale smuglercigaretter vælter ind over den danske grænse, og selv om de ligner kendte mærker som Prince og Marlboro på en prik, så har de intet med originalerne at gøre. Mange er produceret på illegale fabrikker i bl.a. Østeuropa, og analyser har vist, at de indeholder alt fra dyre-ekskrementer til plastik.

Hidtil er smuglerne og deres bagmænd sluppet med beslaglæggelser og bøder, når de er blevet pågrebet. Men det er snart slut. Dansk Folkeparti har fået flertal i folketinget for et beslutningsforslag, som skærper straffen for at smugle og handle illegalt med cigaretter.
De ser ægte ud, men disse to Prince-pakker er kopier, der er lavet på illegale fabrikker.

De ser ægte ud, men disse to Prince-pakker er kopier, der er lavet på illegale fabrikker.

Straksbøder

Justitsministeren er blevet pålagt, at der skal fremsættes et konkret lovforslag inden årsskiftet. Ud over skærpede straffe, skal der indføres straks-bøder ved beslaglæggelse, sagerne skal registreres i politiets database, så man får et overblik over omfanget af cigaretsmuglingen, og der skal oprettes en særlig task force, der skal evalueres efter to år
Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby står bag forslaget. Han glæder sig over, at det lykkedes at få samlet et flertal, inklusive regeringspartierne som ellers var imod i første omgang.

”Nu kan vi få lukket eller i hvert fald begrænset en væsentlig finansieringskilde i den organiserede kriminalitet. Der skal være konsekvens overfor smugling og kopiering. Alle erhverv skal have den bedst mulige beskyttelse af deres rettigheder,” siger Hans Kristian Skibby.

Omfanget af cigaretsmugling kendes ikke i Danmark i dag. Men hvis vi følger tendensen i andre lande, kommer mindst 15 procent af cigaretterne fra det illegale marked.