DF vil have lægeuddannelse på Roskilde Universitet

0
6726
DFs sundhedsordfører Liselott Blixt besøgte forleden Roskilde Universitet, som ser positivt på ideen om en ny lægeuddannelse.

Dansk Folkeparti foreslår at oprette en lægeuddannelse på Roskilde Universitet (RUC). Det vil kunne øge antallet praktiserende læger i Region Sjælland, som er den sundhedsmæssigt hårdest belastede region i landet, mener sundhedsordfører Liselott Blixt. RUC bakker op om ideen

Tekst & foto: Steen Trolle

Fremover skal der også uddannes læger på Roskilde Universitet (RUC). I hvert fald hvis det står til Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, som har forslaget om et nyt medicinsk fakultet på RUC med, når hun efter sommerferien skal forhandle med regeringen om et nyt sundhedsudspil, der skal øge antallet af praktiserende læger.

”Region Sjælland har et stort sundhedsproblem. Der er større dødelighed og flere livsstilssygdomme end i resten af landet, for der er mange ufaglærte, kortuddannede og borgere på overførselsindkomst. Men som den eneste region, er der ingen lægeuddannelse i dag i Region Sjælland, og der mangler både alment praktiserende læger og psykiatere. Det vil kunne rettes op med en lægeuddannelse,” siger Liselott Blixt.

RUC: Vi kan lave en lægeuddannelse

Hun mødtes i juni med repræsentanter for ledelsen på Roskilde Universitet for at drøfte ideen. Herfra er reaktionen meget positiv:

”Det vil være en fantastisk mulighed for RUC med en medicinuddannelse, som kan bidrage med læger til regionen. Vi har allerede en række af de basale fag, som skal indgå i en lægeuddannelse, men der skal selvfølgelig bygges en række mere specialiserede kompetencer op. Så det er ikke noget vi kan starte i morgen. Men i løbet af nogle år vil vi kunne gøre det,” siger Peter Kjær, prorektor for forskning på RUC.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt var forleden til et møde på Roskilde Universitet for at drøfte forslaget om en lægeuddannelse i Roskilde. Med til mødet med bl.a. prorektor Peter Kjær og professor Jesper Troelsen (th) var også regionsrådsmedlem Gitte Simoni og byrådsmedlem Karsten Lorentzen.

RUC har i forvejen et naturvidenskabeligt hovedområde. Her er der uddannelser og forskning indenfor medicinal- og molekylærbiologi.

”Det er et område, som har udviklet sig meget på universitetet de seneste år. Vi uddanner folk til sundhedssektoren og medicinalindustrien, og vi har kemikere, matematikere og fysikere, som bl.a. arbejder med sygdommes udbredelse og tidlig opsporing af sygdomme,” forklarer Peter Kjær.

Hvor hurtigt vil I kunne komme i gang med en lægeuddannelse?

”Vi skal nok bruge tre-frem år. Vi har nogle grundlæggende ideer, men vi skal have designet uddannelsen først, så vi skal ud og nær-studere danske og internationale modeller, vi skal have rekrutteret nogle kernekompetencer på de områder, som vi skal styrkes, og vi skal have et samarbejde op og køre med regionens hospitaler. Vi kan jo ikke gøre det alene,” siger prorektoren.

”Det vil være en fantastisk mulighed for RUC med en medicinuddannelse, som kan bidrage med læger til regionen”

Liselott Blixt: Vi skal hurtigt i gang

Liselott Blixt, som også er formand for Folketingets sundhedsudvalg, glæder sig over reaktionen hos RUC.

”Jeg er meget positiv efter vores møde på RUC. Jeg synes, at vi har de samme ideer til, hvad en lægeuddannelse i Region Sjælland skal kunne. Som jeg ser det, skal vi lave en uddannelse, som har fokus på alment praktiserende læger og psykiatere,” siger hun.

Der er 30 km fra Roskilde til København, som har landets største medicinuddannelse. Det kan vel ikke gøre den store forskel, om man bliver uddannet i København eller Roskilde?

”Det tror jeg faktisk. For det første vil en lægeuddannelse i Roskilde kunne tiltrække nogen studerende, der bor i Region Sjælland og gerne vil være læger, og samtidig vil vi kunne trække nye til regionen. For Roskilde er faktisk noget af et smørhul. Du er stadig tæt på København, men det er billigere at bo her, og så er du allerede i Region Sjælland, når du bagefter skal have job,” siger Liselott Blixt.

RUC vurderer selv, at det vil tage tre-fem år at komme i gang, men Liselott Blixt håber, at det kan gå hurtigere med at etablere uddannelsen, som årligt skal optage ca. 50 studerende.

”Jeg håber da, at de første studerende vil kunne starte til næste år. For vi har travlt. Der mangler allerede læger i regionen, og der kommer til at mangle endnu flere, når de ældre læger går på pension. Så det er nu, vi skal rykke,” siger sundhedsordføreren.