Norge ændrer vaccineplan efter uventede dødsfald

0
21793
En sygeplejerske forbereder en sprøjte med Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccinen på et plejehjem i Bruxelles, Belgien. Foto: REUTERS / Johanna Geron

De norske myndigheder ændrer retningslinjer for vaccine mod Covid-19 efter en række dødsfald

Mindst 23 ældre nordmænd er død kort tid efter at få deres første vaccineskud. Foreløbig er tretten blevet obduceret og her fandt patologerne tegn på, at påvirkningen fra vaccinen fra Pfizer kan have fremskyndet deres død. De norske myndigheder understreger, at der var tale om alvorligt svækkede eller ligefrem døende (terminale) patienter.

”For de allermest svage patienter kan selv milde bivirkninger ved vaccinen have alvorlige konsekvenser,” skriver den norske udgave af sundhedsstyrelsen, Folkehelseinstituttet, i dag. Teksten fortsætter:

”For dem, der kun har meget kort tid tilbage at leve i, så er kan den positive virkning af vaccinen være lille eller direkte ligegyldig.”

De klare ord fra Oslo er den første, alvorlige advarsel om den nye vaccine, der samlet gælder som sikker. Samtidig får dødsfaldene ifølge norske medier myndigheder til at overveje deres strategi, der ligesom den danske starter med vaccine til de allerældste.

Et glas med Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccinen. Foto: REUTERS / Andreas Gebert

Tvivl om strategi

Historien vækker stor opsigt – den er for eksempel den mest læste hos Bloomberg, der specialiserer sig i erhvervsnyheder. Også det europæiske medicinagentur, EMA, har reageret på sagen. Dets nye chef, Emer Cooke, har sagt, at det at holde øje med sikkerheden ved de nye vacciner er en stor udfordring.

Han har særligt fokus på den nye type af vacciner, der bygger på at reagere på RNA. Det omfatter vaccinen fra Pfizer, men også den nyeste fra det amerikanske selskab Moderna. Begge er i brug i Norge ligesom i Danmark.

I dag var dagen, hvor verden krydsede grænsen på to millioner ofre for pandemien. Frem til i går er over 35 millioner blevet vaccineret – samlet er de alvorlige bivirkninger sjældne og ramme færre end 12 per million doser vaccine.

Kilder: VG, NRK, Bloomberg, Folkehelseinstituttet