Nyt løftebrud: Stop for pengestrøm fra Mellemøsten kan blive bremset

0
2841
Saudi-Arabien har eksempelvis doneret 4,9 millioner kroner til en moské i København. Arkivfoto

Regeringen vil give udenrigsministeriet mulighed for at nedlægge veto mod at stoppe pengeoverførsler fra Mellemøsten til moskéer i Danmark. Det vil Dansk Folkeparti ændre.

Regeringen kan være på vej med endnu et løftebrud. Denne gang drejer det sig om valgløftet om at stoppe pengestrømme fra undertrykkende regimer i Mellemøsten til moskéer i Danmark.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har fremsat et lovforslag, der skal stoppe pengestrømmene fra f.eks. Qatar og Saudi-Arabien. Men ifølge Jyllands-Posten lægges der op til, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal kunne nedlægge veto, hvis det vurderes, at det vil have for store udenrigspolitiske konsekvenser.

Men det holder ikke, mener Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt.

”Regeringen er i gang med at vinde OL-guldmedaljen i rygcrawl. De laver en kattelem, så det på den ene side ser ud som om, at de blokerer for penge fra Mellemøstens mørke regimer, men samtidig sikrer, at det ikke sker,” siger Messerschmidt til Jyllands-Posten.

Det er tidligere kommet frem, at tre moskéer på Nørrebro i København har modtaget millionstøtte fra Saudi-Arabien og Qatar. Begge lande har udlændingeminister Mattias Tesfaye nævnt i forbindelse med en sortlistning.

Kendt for at gå på kattepoter

Dansk Folkeparti vil derfor foreslå, at Udenrigsministeriets ret til veto fjernes fra lovforslaget. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan det også være en løsning, at udenrigsministeren hver gang skal redegøre overfor Det Udenrigspolitiske Nævn, hvis han vil bruge sin vetomulighed.

Ifølge Jyllands-Posten tror Morten Messerschmidt ikke på, at udlændingeordfører Mattias Tesfaye vil kunne trumfe udenrigsminister Jeppe Kofod, når det gælder sortlistning af lande i Mellemøsten.

”Udenrigsministeriet er notorisk kendt for at gå på kattepoter, hvad angår de blodbestænkte regimer i Mellemøsten. De vil selvfølgelig gøre alt, hvad de kan, for ikke at genere eksempelvis regeringen i Saudi-Arabien,” siger Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti kæmpede i december mod godkendelsen af en ny moské i Slagelse. Moskéen er ejet af Dansk-Tyrkisk Islamisk Stiftelse, der i mange år er blevet kritiseret for at være en del af Erdogan-styret.