Christian Langballe er lægdommer i rigsretten – og kalder Støjberg-sagen politisk forfølgelse

0
4265
Christian Langballe. Foto: Steen Brogaard

Sagen mod Inger Støjberg burde aldrig være endt med en rigsret, mener DFs tidligere indfødsretsordfører Christian Langballe, som er en 15 lægdommere i rigsretten

Det bliver bestemt ikke med Christian Langballes gode vilje, at han senere på året skal i arbejde som lægdommer i rigsretten.

Det tidligere folketingsmedlem blev udpeget af Dansk Folkeparti som lægdommer for en seksårig periode efter valget i 2019, og han kan nu se frem til at skulle indtage lægdommer-rollen, når tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg stilles for en rigsret.

Men står det til Christian Langballe, burde det aldrig være kommet så vidt. Det fastslår han overfor Kristeligt Dagblad.

“Jeg er faktisk himmelfalden over, at det er kommet hertil. Jeg mener slet ikke, at det, Inger Støjberg har gjort eller ikke har gjort, kan bære en rigsretssag. Jeg mener mest af alt at det har karakter af en politisk forfølgelse, hvor et flertal i Folketinget nu har besluttet sig for at stille hende for en rigsret,” siger Christian Langballe, der er sognepræst og for nylig sagde ja til at genopstille ved næste folketingsvalg.

“Jeg mener slet ikke, at det, Inger Støjberg har gjort eller ikke har gjort, kan bære en rigsretssag”

Christian Langballe til Kristeligt Dagblad

“En pinlig og skændig omgang”

Christian Langballe deltog selv som indfødsretsordfører i flere samråd om sagen, som handler om Støjbergs beslutning i 2016 om at adskille asylpar, hvis bruden var under 18 år. Her sagde Langballe på et fem timers samråd i 2017, at det var ”en pinlig og skændig omgang” og han kaldte sagen en politisk kalkunjagt mod Inger Støjberg.

Men selv om Christian Langballe er modstander af rigsretssagen, vil han stille op som lægdommer. Det siger han til Kristeligt Dagblad.

”Hvis jeg ikke deltager, vil det være dem, der vil af med Inger Støjberg, som har overhånden. Jeg vil gerne gøre mit synspunkt gældende og forsvare mit synspunkt, som er, at der ikke er sket noget galt i denne sag – ud over at en orientering af Folketinget er glippet. Men det rejser man jo ikke en rigsretssag på baggrund af. Så giver man en næse eller beder ministeren om at gå af, men det her er i en helt anden liga,” siger Christian Langballe.

“Jeg vil gerne gøre mit synspunkt gældende og forsvare mit synspunkt, som er, at der ikke er sket noget galt i denne sag”

Christian Langballe til Kristeligt Dagblad

Rigsretsformand til lægdommere: Undlad at udtale jer

ditOverblik kontaktede fredag Christian Langballe for at få ham til at uddybe sine synspunkter, men Langballe fortæller, at han fredag morgen har modtaget et brev med en generel henvendelse fra højesterets præsident Thomas Rørdam, der er formand for rigsretten. Rørdam henstiller til, at lægdommerne ikke udtaler sig om sagen. Derfor vil Christian Langballe ikke udtale sig yderligere.

Rigsretten består af 15 højesteretsdommere og 15 lægdommere. Lægdommerne er politisk udpeget og tæller bl.a. tidligere og nuværende politikere som Anne Grete Holmsgaard (tidl. folketingsmedlem for både SF og VS), Erik Christensen (tidligere S-folketingsmedlem), Karen Rønde (tidligere V-folketingsmedlem) og Pia Gjellerup (tidligere S-minister). Andre medlemmer er bl.a. fhv. biskop Keld Holm og advokat Karoly Nèmeth.

Læs også:

Kristian Thulesen Dahl om rigsret: Flertallet er ude på tynd is

DF vil have undersøgt ’næser’ til ministre: Støjbergs lovbrud ikke værre end mange andre sager