Nordjylland satser på fremtidens medicin takket være DF

0
1716
Arkivfoto

Dansk Folkeparti i Region Nordjylland fik tilkæmpet bevilling på tre millioner kroner til såkaldt personlig medicin på næste års budget. Det kan redde menneskeliv, mener regionsrådsmedlem Ib Madsen (DF)

Personlig medicin, der skræddersys ud fra patientens egen DNA-profil. Det lyder som fremtidsmusik, og det er da også stadig i en tidlig fase. Men Region Nordjylland har nu afsat 3 millioner kroner til at komme i gang med brugen af personlig medicin. Til næste år skal der oprettes et datastøttecenter med særligt fokus på området, og Dansk Folkeparti kan tage en pæn del af æren for, at regionen nu rykker. DF har nemlig presset på for, at der skulle afsættes 3 millioner på næste års budget.

”Det var et af de ønsker vi gik til budgetforhandlingerne med. Vi henvendte os til koncerndirektøren i regionen, som sagde, at med en bevilling på 3 millioner kroner kunne vi komme i gang. Vi ville selvfølgelig gerne have afsat det dobbelte, hvis det havde været muligt, men nu kommer vi i gang,” siger Ib Madsen.

Målet er, at data fra en patients genetiske profil skal kunne anvendes til at sikre, at patienten får præcis den medicin, der er tilpasset hem eller hende. Dermed kan man sikre, at medicinen får størst mulig behandlingseffekt, og man vil kunne undgå uvirksom behandling. Samtidig vil data kunne indgå i forskning i nye behandlingsmetoder og medicin.

”Det er nok ikke så mange patienter, der vil kunne behandles i første omgang. Men nu er vi i gang, og min forventning er, at de første patienter vil få glæde af det allerede i 2020,” siger Ib Madsen og kalder brugen af personlig medicin for et kæmpe fremskridt.

Kæmper mod besparelser på sygehuse

Bevillingen kommer samtidig med besparelser på sygehusene i Region Nordjylland. På mandag skal forretningsudvalget i regionen behandle et forslag om at nedlægge 53 stillinger på Hjørring Sygehus, en besparelse som Dansk Folkeparti er imod. Spørgsmålet er, at om der er råd til at satse på nye projekter, når andre områder skal spare?

”Ja, det er der. Det her vil kunne redde menneskeliv, og i den sammenhæng er tre millioner ikke mange penge. Og for DF er det vigtigt, for vi er bannerførere for alt, hvad der handler om sundhed i regionen. Derfor kæmper vi også i mod besparelserne på sygehusene,” siger Ib Madsen.