Næse til klimaminister: Han respekterer ikke Folketinget

0
1960
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på vej ud fra torsdagens samråd i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har fået en næse for ikke at indkalde til forhandlinger om biobrændstof. “Han har fået et rap over fingrene, fordi han ignorere Folketinget,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl

39 minutter før klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) torsdag skulle møde op i et samråd i Folketingets klima- forsynings- og energiudvalg, sendte han en invitation til forhandlinger allerede næste morgen om biobrændstof.

Det var dog ikke nok til at forhindre, at Dan Jørgensen i samrådet fik en såkaldt næse fra et flertal af Folketingets partier. De er nemlig stærkt utilfredse med, at de har skullet vente i månedsvis på de forhandlinger, som Dan Jørgensen nu endeligt har taget hul på.

“Det var helt åbenlyst, at invitationen til forhandlingerne kun kom for at få lukket munden på støttepartiet SF, der også var kritisk, og SF endte da også med ikke at støtte om kritikken af Dan Jørgensen,” siger Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl, som deltog i torsdagens samråd.

Han forklarer, at DF, de øvrige borgerlige partier samt Radikale Venstre kritiserer ministeren for at ignorere Folketinget. Det var helt tilbage i februar, at det blev besluttet i Folketinget, at der skulle indledes forhandlinger inden sommerferien om de såkaldte iblandingskrav til biobrændstof, dvs. hvor meget biobrændsel, der skal blandes i brændstof næste år. Men ministeren har intet gjort for at sætte gang i forhandlingerne, der er nødvendige, da de nuværende regler kun gælder for 2021.

”Iblandingsprocenten blev sat op i ét år på grund af EU-krav, men hvis ikke man gør noget, ryger man tilbage til det gamle niveau fra 2019. Derfor skal der ske noget nu, og derfor var det nødvendigt at give ministeren en næse, der vel kan betegnes som et rap over fingrene for ikke at respektere Folketinget,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Klimaministeren ville lukke munden på SF, mener DFs Jens henrik Thulesen Dahl, der her ses efter samrådet samme med Venstres Marie Bjerre, den konservative Orla Østerby og Rasmus Helveg Petersen, Radikale Venstre. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Han mener ikke, at ministeren kan undskylde sig med coronakrisen.

”For så havde han givet os en forklaring, da han blev indkaldt til samrådet den 1. juni. Men i stedet har han valgt at ignorere Folketinget og gør først noget 39 minutter inden samrådet, hvor han sender en indkaldelse til forhandlinger, men uden at ville løfte sløret for, hvad han lægger op til i disse forhandlinger. Det virker lidt pseudo,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Minister overrasket

Selv forklarer ministeren overfor DR den pludselige mødeinvitation med, at det først var i sidste øjeblik, at han det gik op for ham, at det var “så vigtigt” for partierne at tage hul på forhandlingerne før sommerferien.

“Så siger jeg: Fint nok. Jeg rydder min kalender i morgen tidlig, og så tager vi et første møde der,” siger Dan Jørgensen.

“Det er ikke, fordi vi ikke synes, det er vigtigt. Vi har bare sagt, at vi tager det på den anden side af sommerferien,” siger Dan Jørgensen til DR.dk