MORGEN: Ordførere kritiserer sundhedsminister: Han kører slingrekurs | Ældre Sagen advarer mod isolation af ældre

0
2584
Sundhedsminister Magnus Heunicke på tirsdagens pressemøde. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix 2020

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF-ordfører kritiserer sundhedsminister: Tilliden kan ligge på et meget lille sted

Flere partier kritiserer sundhedsminister Magnus Heunicke for at køre en slingrekurs under coronakrisen. De er bl.a. utilfredse med, at ministeren kritiserer sine egne embedsfolk

CORONA-KRITIK | Tilliden til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan efterhånden ligge på et lille sted hos Liselott Blixt (DF) og flere andre sundhedsordførere i Folketinget. Det skriver DR.dk. Ministeren kritiseres for at køre en slingrekurs under coronakrisen. Han har eksempelvis skubbet ansvaret for utilstrækkelige coronatests over på Sundhedstyrelsen og han har kritiseret sit eget embedsværk.

“Jeg synes, det virker som en minister, der ikke er sikker på, hvad vi skal gøre, og det efterlader os, der har støttet ham, på perronen,” siger DFs sundhedsordfører Liselott Blixt til DR.dk.

“Vi har støttet op om lovforslag, som vi ikke ville have gjort under normale omstændigheder, og nu går han ud og undsiger dem – siger, at det er en fejl. Det er kritisabelt,” siger hun.

Liselott Blixt siger, at hun fortsat bakker op bag sundhedsministerens coronatiltag:

“Men tilliden har lidt en knæk. Den kan ligge på et meget lille sted nu, og der skal meget til at rette op på det,” siger hun til DR.dk.

Læs mere på DR her.

Butikkerne i Aalborg Storcenter er lukket ned med skodder. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Partier kræver tal fra regeringen om coronakrisens konsekvenser

Flere partier efterlyser tal om konsekvenserne af nedlukningen. “Vi vil involveres mere,” siger DFs sundhedsordfører Liselott Blixt

ØKONOMI | Regeringen skal redegøre mere for konsekvenserne af den omfattende nedlukning, som det danske samfund gennemlever i øjeblikket. Det er kravet fra flere partier i dagens Politiken. DFs sundhedsordfører Liselott Blixt er en af dem, der efterlyser flere tal. Hun vil “involveres mere frem for bare at blive informeret af regeringen om de mange tiltag og indgreb”:

“Vi bliver nødt til at vide, hvad vi står på i forhold til at lige nu er alt sat på standby. Vi skal jo ikke ind i, at så lader man f.eks. behandlingsgarantien være sat ud af kraft i meget lang tid. Vi bliver nødt til at sikre, at vi kan behandle folk, der kommer til at kræve det også bagefter krisen,” siger Liselott Blixt til Politiken.

Den radikale gruppeformand Sofie Carsten Nielsen vil også have flere tal på bordet, og hun opfordrer regeringen til allerede nu at starte forhandlinger om en genopretningsplan.

“Det kan vi lige så godt komme i gang med nu,” siger hun til Politiken.

Læs mere i Politiken her.

Arkivfoto

Ældre Sagen advarer mod isolation af svage ældre: Det kan udløse depressioner

Flere plejehjem har bedt deres beboere om at blive på værelserne. Men isolation kan føre til depression, siger Ældre Sagens direktør

ÆLDREPLEJE | Ældre på plejehjem er afskåret fra at få besøg under coronakrisen, og nu har flere plejehjem bedt sine beboere om at blive på deres egne stuer for at undgå smitte. Samtidig har flere kommuner skåret ned på rengøringen i hjemmeplejen, og det får nu Ældre Sagen til at advare om, at ældre bliver fuldstændig isolerede under coronakrisen. Kristeligt Dagblad skriver, at Ældre Sagen har henvendt sig til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) for at få udstukket nogle fælles retningslinjer.

“Vi finder det foruroligende, at flere plejehjem isolerer ældre på deres værelser. Vi ved i forvejen, at en fjerdedel af de ældre på plejehjem føler sig ensomme. Vi synes bestemt ikke, at de pårørende skal komme på plejehjemmet. Men hvis personalet bliver testet og bruger værnemidler, så burde det være muligt, at de ældre kunne være sammen i fællesstuer under 10 ad gangen,” siger direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup til Kristeligt Dagblad.

“Vi finder det foruroligende, at flere plejehjem isolerer ældre på deres værelser”

Bjarne Hastrup, direktør, Ældre Sagen, i Kristeligt Dagblad

Hastrup mener, at isolation på egne stuer er ulovligt, og han advarer om, at 10-12 dages isolation kan føre til depression. Han tilføjer, at manglende rengøring også udgør en smitterisiko.

Samme advarsel kom DFs ældreordfører Karina Adsbøl med i fredags – læs mere her: DF-ordfører kritiserer coronatiltag: Urimeligt hvis man sløjfer rengøring for alle ældre

Læs mere i Kristeligt Dagblad her.

Kulturminister Joy Mogensen (S). Foto: Kristian Brasen

Kulturfolk kritiserer kulturminister: Hun er usynlig og handlingslammet

Kulturminister Joy Mogensen S) kritiseres af kulturfolk i Berlingske for ikke at tale kulturens sag under coronakrisen. Det ville være upassende, mener hun

KULTUR & CORONA | Folk fra kulturlivet skyder i dagens Berlingske med skarpt mod kulturminister Joy Mogensen (S), som de mener optræder handlingslammet og usynlig under coronakrisen.

Christian Have, direktør i Have Kommunikation efterlyser en “Marshallplan” for kulturen, og han savner, at kulturministeren melder sig på banen og betoner, hvor vigtig kulturen er netop nu.

Forfatter og radiovært Hassan Preisler er vred. Han mener, at hele Kulturministeriet har meldt sig ud under krisen:

“Den måde, vores siddende kulturminister og regering taler om kulturen på er jo så håbløs. Det er trist og forstemmende, og jeg tænker, der nødvendigvis må komme et efterspil,” siger han til avisen.

I Norge og Sverige har kulturministrene været på banen og betone vigtigheden af kulturen under nationale kriser, men kulturminister Joy Mogensen siger til Berlingske, at “det ville være upassende hvis jeg stod og talte om kultur lige nu”. Hun mener, at opgaven med at tale til nationen skal løses af statsministeren:

“Det her er ikke en kulturkrise, men en samfundskrise. I en samfundskrise er det statsministeren, der samler os,” siger hun til Berlingske.

Læs mere i Berlingske her.

TWITTER & FACEBOOK

Søren Espersen deler en artikel fra ditOverblik, hvor EU-ordfører Morten Messerschmidt advarer mod at optage Albanien i EU. Læs artiklen her.

Kristian Thulesen Dahl kommenterer på Twitter regeringens støttepartier, som vil have lempet udlædningeregler under coronakrisen: