DF-ordfører kritiserer coronatiltag: Urimeligt hvis man sløjfer rengøring for alle ældre

0
1757
Social- handicap- ældre- og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Flere kommuner har sat ældres rengøring og tøjvask i bero for at begrænse coronasmitten. Men ældre borgere har stadig krav på en individuel vurdering af deres rengøringsbehov, siger DFs social- og ældreordfører Karina Adsbøl

Coronasmitten har fået flere kommuner til at sløjfe rengøringen midlertidigt for hundredevis af ældre borgere. Det sker for at mindske smitterisikoen. Det fremgik af en rundspørge, som Jyllands-Posten offentliggjorde torsdag.

Men det er forkert at aflyse rengøringen for ældre kollektivt. Det siger DFs social- og ældreordfører Karina Adsbøl.

”De ældre har stadig krav på en individuel vurdering. Man kan ikke bare aflyse rengøringen for alle. Der kan være ældre, der har allergi eller andet og har behov for rengøring, og det hører jo også med til de gode råd om at undgå smitte at man gør hyppigt rent. Derfor må det indskærpes overfor nogle kommuner, at de stadig skal foretage en individuel vurdering,” siger Karina Adsbøl.

Også på andre socialområder har kommunerne valgt forskellige veje i kampen mod coronavirussen. Haderslev Kommune har eksempelvis aflyst forældres samvær med anbragte børn, med mindre det er ”absolut nødvendigt”. En beslutning der rammer 217 børn, der dermed ikke kan få besøg af mor, far eller søskende.

”Det er stort problem, at vi har 98 kommuner, som gør tingene forskelligt. Vi er nødt til at sikre, at udsatte borgere får en individuel vurdering. Så der skal være klokkeklare retningslinjer. Selvfølgelig er der nogle ting, der kan vente, men kun hvis det er helbredsmæssig forsvarligt. Vi skal også sikre, at når krisen er overstået, så får folk deres hjælp tilbage,” siger Karina Adsbøl.

Social- og Indenrigsminister Astrid Krag præsenterede en række coronatiltag for socialt udsatte på et pressemøde fredag eftermiddag. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Corona-hjælp til socialt udsatte

I det hele taget er der brug for at øget indsats på det sociale område. De seneste dage har medierne fortalt om kvindekrisecentre, som er i akut mangel på pladser, om herberger, som må afvise hjemløse, og om frivillige sociale foreninger, som mister indtægter, fordi indtægtsgivende arrangementer må aflyses.

Karina Adsbøl har slået til lyd for en social hjælpepakke, og fredag eftermiddag præsenterede Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) en række corona-initiativer på det sociale område. Der skal bl.a. skaffes flere pladser på kvindekrisecentre, en pulje til nødovernatning for hjemløse på herberger bliver forlænget til udgangen af april, og regeringen vil søge folketinget om opbakning til en ekstra pulje til frivillige foreninger, der har likviditetsproblemer.

”Det er nogle af de ting, jeg selv har haft på min liste, så det bakker jeg op om. Men vi er nødt til løbende at vurdere, hvad der er behov for. Den her krise gør, at der løbende skal tages nye initiativer,” siger Karina Adsbøl.