MORGEN: DF: Forældre bør slippe for at betale pasning | Danmark takkede nej til sydkoreansk coronatest

0
1710
Inventar i en integreret daginstitution i Ringsted, søndag den 15. marts 2020. Vuggestuen og børnehaven er en af de institutioner, som skal tage sig af børnepasning for forældre der varetager kritiske funktioner i samfundet i forbindelse med udbruddet af COVID-19 / coronavirus. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF: Forældre bør ikke blive opkrævet egenbetaling

De fleste forældre passer i disse dage selv deres børn, men de betaler fortsat for en plads i daginstitutionen

HJEMMEPASNING | Det offentlige fastholder, at forældre skal betale til daginstitutionerne, selvom institutionerne er lukket ned for langt de fleste under corona-krisen. Det fremgår af Jyllands-Posten mandag, som har lavet en rundspørge blandt en række store kommuner.

Men hvis regeringen vælger at forlænge lukningen af daginstitutioner i længere tid end 14 dage, bør forældrene ikke fortsat betale, mener en række partier fra blå blok.

Fra Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen lyder det:

”De fleste danskere kan ikke få passet deres børn, og derfor skal de heller ikke betale. Vi frygter, at folk begynder at melde deres børn ud af daginstitutionerne, hvis lukningerne varer ved”.

Han mener selv, at kommunerne bør kunne finde pengene på f.eks. dagtilbudsområdet, siger han til avisen.

Også de Konservative mener, at forældrebetalingen bør stoppe.

Læs mere i Jyllands-Posten her.

Frivillige producerer beskyttelsesmasker i Sydkorea. Berlingske kan i dag afsløre, at sydkoreanske virksomheder har tilbudt coronatestudstyr til danske sundhedsmyndigheder. Men tilbuddet blev afslået. Foto: Ed JONES / AFP

Danske myndigheder afviste sydkoreansk tilbud om testudstyr

Danmark har svært ved at skaffe udstyr nok til at teste for corona. Men for to uger siden afviste de danske sundhedsmyndigheder et tilbud fra Sydkorea. ”Situationen er under kontrol,” lød det ifølge Berlingske

CORONATEST | De danske myndigheder sagde nej tak, da Sydkorea for to uger siden henvendte sig med et tilbud om at sælge ud af sit lager med udstyr til at teste for corona. Det skriver Berlingske.

Det var en sydkoreansk embedsmand i Danmark, der på vegne af fire sydkoreanske selskaber kontaktede flere danske myndigheder med det opsigtsvækkende tilbud. Men svaret lød at man ”havde situationen under kontrol”.

Siden har de danske sundhedsmyndigheder fået kritik for at teste for få, selv om WHO anbefaler mange test, og søndag ændrede regeringen strategi, så der nu skal testes flere. Danmark er dog ”aktuelt udfordret af en global mangel på testkapacitet,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge Berlingske er der også flere private virksomheder, der har henvendt sig forgæves med tilbud om testudstyr. Det drejer sig bl.a. om firmaet PentaBase i Odense, som sælger testkit til Australien. PentaBase har forgæves forsøgt at kontakte regioner, Syundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, skriver Berlingske.

Læs mere her i Berlingske her.

Bent Bøgsted, forsvarsordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

48 corona-syge soldater testes ikke

Pårørende retter hård kritik mod forsvaret for at beordre soldater til at blive på deres kaserner trods flere syge soldater, som ikke testes

FORSVAR | Næsten 700 soldater fra Livgarden er blevet beordret af Forsvaret til ikke at forlade deres kaserner som følge af corona-smitten, ifølge DR søndag. TV-kanalen oplyser, at der samtidig befinder sig 48 syge soldater på kasernerne, men de er ikke testet for, om de er smittet med corona-virus, selvom de har influenzasymptomer. Det vækker stor harme blandt de pårørende.

“Det er vanvittigt,” siger Jesper Rondé, der har en familierelation til en værnepligtig, som i øjeblikket gør tjeneste i Den Kongelige Livgarde, til DR.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Bent Bøgsted vil stille en række spørgsmål til forsvarsministeren vedrørende situationen. Han vil bl.a. have ministeren til at svare på, hvordan vi fremadrettet sikrer ordentlige sundhedsforhold for en samfundsvital funktion som netop Livgarden, så vi netop passer på dem, som passer på os, lyder det fra forsvarsordføreren.

Indgangen til Gentofte hospital blev mandag bemandet med vagter for at undgå tyveri af håndsprit og andre nødvendige produkter til bekæmpelse af coronavirus. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DF bakker op om V-forslag om dobbeltstraf for coronaforbrydelser

Venstres næstformand Inger Støjberg mener, at kriminelle der begår coronarelaterede forbrydelser, skal have en dobbeltstraf

CORONAFORBRYDERE | Dansk Folkeparti bakker op om et forslag fra Venstres næstformand Inger Støjberg, som vil have dobbeltstraf for corona-forbrydelser. I den seneste uge har medierne bragt flere historier om tyverier af håndsprit og masker fra sygehuse og om tricktyve, der har udgivet sig for at være sundhedspersonale, der skulle vejlede ældre borgere om at undgå coronasmitte. Inger Støjberg kalder denne type forbrydelser “noget forbistret svineri” og foreslår i BT, at der indføres dobbeltstraf til kriminelle, der udnytter coronakrisen til at begå kriminalitet.

“Sundhedsvæsnet står i en meget presset situation, så når man for eksempel stjæler fra sygehuse, bringer man menneskeliv i fare,” siger Inger Støjberg.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup siger til BT, at DF bakker ubetinget op om Støjbergs forslag:

“Alt svindel og tyveri, som har relation til coronakrisen, er uværdigt. Det er en skærpende omstændighed, så dobbeltstraf vil være helt på sin plads,” siger han.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) erklærer sig også positiv. Står det til Inger Støjberg, skal forslaget hastebehandles i Folketinget, så det kan træde i kraft allerede om en uge.

Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Pia Kjærsgaard: Coronakrisen viser styrken ved den danske model

Mens EU har vist sig handlingslammet, har coronakrisen vist, at danskerne trods uenigheder kan stå skulder ved skulder, når det gælder, skriver Pia Kjærsgaard i debatindlæg

CORONA-SAMMENHOLD | “Midt i al elendigheden er coronakrisen et væsentligt vidnesbyrd om, hvorfor vi har grund til at være stolte af vores samfundsmodel og vores fællesskab”. Det skriver Pia Kjærsgaard i et debatindlæg, som blev bragt i Avisen Danmark søndag.

Pia Kjærsgaard konstaterer, at EU-systemet i coronakrisen har vist sig handlingslammet og uden folkelig legitimitet. Til gengæld har Danmark vist handlekraft og rettidig omhu. Folketinget har lagt den politisk kamp på hylden for en tid og har støttet regeringen, når det var nødvendigt.

“Civilsamfundet hjælper ligeledes til, hvor der er behov. Og vi har set, hvordan den såkaldte “danske model” er verdens bedste model for et arbejdsmarked. At det på blot én dag lykkedes at færdigforhandle en trepartsaftale med så historisk store tiltag, er unikt.
I Danmark står vi skulder ved skulder i den svære tid. At det overhovedet er muligt at lave så store myndighedsindgreb på så kort tid og med så megen folkelig opbakning skyldes vores unikke grad af social tillid. Vi stoler på hinanden og vi stoler på, at myndighederne handler i fælles interesse,” skriver Pia Kjærsgaard.

Hun konstaterer, at krisen har vist, at danskerne “kan være uenige om mangt og meget”, men at vi deler en række grundværdier, som er vokset ud af vores fælles historiske og kulturelle erindring.

TWITTER & FACEBOOK

Pia Kjærsgaard kommenterer på Twitter en historie fra Dyrenes Beskyttelse om transport af dyr:

Peter Skaarup om ny kriseplan fra den amerikanske regering:

Morten Messerschmidt på Twitter om en ny kampagne fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom: