DF-ordførere: Test nu de soldater, der er mest syge

0
2510
Livgardens vagtkorps fotograferet før coronasmitten. For at mindske smitterisikoen har Livgarden indført udgangsforbud for sine værnepligtige soldater. Arkivfoto

Influenzasyge soldater i Livgarden bliver ikke testet for corona. Det skaber stor bekymring blandt pårørende til soldaterne, som har udgangsforbud fra Høvelte og Rosenborg kaserner. DF stiller nu spørgsmål til forsvarsministeren om sagen 

Trods sygdom blandt Livgardens soldater, som lige nu har udgangsforbud på Høvelte og Rosenborg kaserner, så bliver soldaterne ikke testet for corona. Det møder kraftig kritik fra pårørende, og det har nu fået Dansk Folkeparti til at stille flere spørgsmål til forsvarsminister Trine Bramsen (S).

DFs sundhedsordfører Liselott Blixt vil vide, hvorfor man ikke tester de hårdest ramte soldater, og DFs forsvarsordfører Bent Bøgsted vil have forsvarsministeren til at svare på, hvordan man fremadrettet vil sikre ordentlige sundhedsforhold på de to kaserner. Det sker bl.a. efter beretninger om, at der er store problemer med indeklimaet på de 12-mandsstuer, som soldaterne deler i Høvelte.

Urimelig usikkerhed

I weekenden kom det frem, at op mod 48 soldater i Livgarden har været syge med influenza de seneste dage. Men ingen af de 48 er blevet testet for corona. Overlæge på Høvelte Kaserne, Vibeke von Westphal, siger til DR, at der ikke er mistanke om, at de syge er smittet med corona-virus. Men pårørende og soldaternes fagforbund er utilfreds med Forsvarets beslutning om ikke at teste, og DF forstår heller ikke beslutningen.

”Jeg synes ikke det er rimeligt, at soldaterne skal gå med uvisheden om, at der kan være coronasmitte, når så mange er samlet på et sted og ikke må forlade området. Derfor bør man fjerne usikkerheden ved at teste dem, der er hårdest ramt,” siger forsvarsordfører Bent Bøgsted til ditOverblik.

”Jeg synes ikke det er rimeligt, at soldaterne skal gå med uvisheden om, at der kan være coronasmitte”

Bent Bøgsted, forsvardsordfører, DF
Bent Bøgsted, forsvars- og beskæftigelsesordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

30 syge 

Antallet af syge på kasernen er nu faldet til ca. 30, men Bent Bøgsted ser stadig kritisk på situationen på kasernen, og han undrer sig over den måde, som udgangsforbuddet håndteres på i følge soldater og pårørende.

”Befalingsmænd og officerer kan gå ind og ud af kasernen, mens de værnepligtige har udgangsforbud. På den måde kan smitten blive slæbt ud og ind på kasernen. Det synes jeg ikke er betryggende for hverken soldaterne eller de pårørende. Det risikerer at blive et arnested for smitte,” siger Bent Bøgsted.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen tager Forsvaret situationen meget alvorligt. De syge er under opsyn fra læger, og de er anbragt på firemandsstuer med afstand mellem sengene. De mest syge er anbragt på enkeltmandsstuer, oplyser hun i et svar til forsvarsordførerne.

Udgangsforbud 12. marts

Udgangsforbuddet på Høvelte og Rosenborg blev indført den 12. marts. Det skete for mindske smitterisikoen blandt de værnepligtige, der skal indgå i Forsvarets kritiske beredskab, og i Vagkompagniet.

Professor i virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, siger til DR, at han forstår uroen blandt de pårørende:

”Det kunne være rart at vide, om det er et arnested for coronasmitten. Det er alt andet lige et problem, hvis vi har en gruppe samlet på et sted, som spreder corona mellem sig. Det er ikke hensigtsmæssigt,” siger han.