Morderen fra Wien var en kendt islamist – han blev løsladt før tid

0
2305
Hastigt forladte drinks ses ved en af de restauranter, hvor en eller flere terrorister slog til mandag aften. Foto: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP

Ni minutter efter at han affyrede sit første skud, blev terroristen Kutjim F. selv stoppet af politiets kugler. Et hurtigt svar på terror i Wien mandag aften – terror, der kunne have været forhindret

Sidst på eftermiddagen tirsdag havde en halv million været inde for at læse en særlig artikel om gerningsmanden hos den østrigske avis Krone. Islamisten, der i østrigske medier omtales som Kutjim F., var – som klicheen lyder – velkendt af politiet. Faktisk blev han i dømt 22 måneders fængsel sidste år, men sluppet fri i december 2019.

Det der vil ryste læserne er, at han netop blev dømt for terrorplaner og for at ville kæmpe for IS i Syrien. Det talte åbenbart ikke, da fængselsvæsenet slap ham fri efter mindre end halvdelen af sin straf. Ifølge avisen fordi hans unge alder talte for en løsladelse.

Politifolk patruljerer i Wiens gader efter mandagens terrorangreb. Foto: ALEX HALADA / AFP

De østrigske sikkerhedsmyndigheder fik en ekstra chance til at stoppe den fanatiske islamist, for han fortalte om sine terrorplaner på Instagram. Så tog han sin Zastava riffel, pistol og en machete med ind til hjertet af den østrigske hovedstad. På få minutter dræbte han to kvinder og to mænd ved Ruprechtskirche – vidner taler om mere end et dusin sårede.

På Instagram svor han troskab til den nye leder af IS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi. Her brugte han også ordet Baqiyah, der blandt indviede er en forkortelse for de arabiske ord i ”IS består og vokser.”

Østrigs kansler Sebastian Kurz deltager i en kransenedlæggelse til ære for ofrene for mandagens terrorangreb i Wien. Foto: REUTERS / Radovan Stoklasa

Terrorbølge

Den østrigske kansler Sebastian Kurz har fordømt udåden i hjertet af Wien i de skarpeste vendinger. Overfor den største tyske avis, Bild, taler han om en ny terrorbølge i Europa. Og understreger:

”Der må ikke vises tolerance overfor disse intolerante mennesker.”

Skuddene faldt seks forskellige steder i Wien, og det østrigske politi gik derfor først ud fra, at der var flere gerningsmænd. Nu hælder man til den teori, at terroristen blot bevægede sig hurtigt rundt. Til gengæld formoder man, at han fik hjælp af en række andre.

Østrigske medier fortæller at omkring et dusin personer fra den islamistiske scene er tilbageholdt – til dels under stor dramatik. De grupper holder overvejende til i landets tolerante hovedstad Wien, der i dag er stort set lukket ned i sorg. En af de arresterede fandt politiet dog i byen Linz, knap 200 kilometer vest fra hovedstaden, hvilket øger frygten i Østrig.

Kilder: Krone, Merkur, ÖRF, Bild

Som en “præventiv sikkerhedsforanstaltning” afspærrede Københavns Politi i aftes gaderne omkring Synagogen i Krystalgade i København. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix