Minister afviser DF-forslag: Vil fortsat give SU til imam-uddannelser i Tyrkiet

0
4062
Danske skatteydere betaler i dag SU til danske statsborgere, som tager en imamuddannelse i Tyrkiet. Arkivfoto

Uddannelsesminister Christina Egelund (M) vil ikke fjerne muligheden form at tage SU med til Tyrkiet og læse islamisk teologi. ”Det viser med al tydelighed, at det er en slapperregering,” siger DFs uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen

Skal man fortsat kunne få SU til en imam-uddannelse i Tyrkiet?

Selvfølgelig ikke, mener Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen. Han finder det fuldkommen absurd, at danske skatteydere skal finansiere uddannelser i Tyrkiet, herunder uddannelser i islamisk teologi, dvs. imam-uddannelser.

Men sådan ser regeringen ikke på det. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) skriver i et svar til Alex Ahrendtsen, at hun ikke vil være med til at ændre loven, så der ikke længere kan gives uddannelsesstøtte til uddannelser i Tyrkiet.

”Jeg synes, at danske statsborgere skal have gode muligheder for at rejse ud i verden og dygtiggøre sig, og jeg er heller ikke tilhænger af generelt at afskære muligheden for at kunne få SU med til uddannelser i Tyrkiet,” skriver ministeren.

“En slapperregering”

Forslaget fra DF blev rejst i forbindelse med, at Folketinget har fjernet muligheden for at få godkendt uddannelsesstøtte til uddannelser i Rusland og Belarus. I den forbindelse spurgt ministeren, om hun vil være med til at udarbejde et ændringsforslag, så også Tyrkiet bliver omfattet. Men det afviser ministeren.

”Det her viser med al tydelighed, at det er en slapper-regering”, siger Alex Ahrendtsen.

”Regeringen synes, det er alletiders, at man kan tage sin SU med til Tyrkiet og tage en imam-uddannelse og så komme tilbage til Danmark og udbrede den islam, som på mange måder skaber så store problemer i Danmark. Og det for skatteydernes penge. Det siger alt om den regering”, fortsætter han – og tilføjer:

”Det bliver så endnu mere grotesk af, at den samme regering nu skruer ned på danske sprog- og kulturprogrammer på universiteter rundt om i verden”.

Alex Ahrendtsen er DFs uddannelsesordfører. Foto: Carsten Lundager

Mulighed burde fjernes

At der skal betales SU til uddannelser i Tyrkiet skyldes en aftale fra 1967 mellem EF/EU og Tyrkiet.

”Det er absurd, at vi er bundet af en aftale med et land, som ikke engang er kandidat til EU. Stod det til mig, så afskar man generelt mulighed for at tage til at Tyrkiet og studere”, siger Alex Ahrendtsen.

Læs svaret fra ministeren her