Miljøminister vakte vrede: Ville ikke love at følge flertal, der kræver mink gravet op

0
1807
Nedgravningen af mink tæt på en sø og vandreservoir kan udløse en ny, stor forurening, frygter DFs miljøordfører Rene Christensen. Foto: Morten Stricker

Flertal i Folketinget kræver, at døde mink, som truer miljøet, skal graves op igen og destrueres forsvarligt. Det krav vil miljøminister Lea Wermelin (S) dog ikke love, at hun vil følge. “Er vi virkelig kommet så langt ud,” spørger DFs miljøordfører Rene Christensen 

“Har man så meget magt, at man er ligeglad med, hvad ens støttepartier siger?”.

Sådan lød en skarp kommentar fra Dansk Folkepartis miljøordfører og formand for Folketingets miljøudvalg, Rene Christensen, da miljøminister Lea Wermelin (S) fredag var i samråd i miljøudvalget.

Et flertal i folketinget, inklusiv regeringens støtteparti SF, vil have gravet de millioner af aflivede mink op, som de seneste uger er blevet placeret i massegrave tæt på søer og vandløb i Viborg og Holstebro.

Men selv om der er klart flertal for kravet, så ville Lea Wermelin på samrådet ikke svare på, om regeringen vil efterkomme kravet og grave minkene op. Hun henviste i stedet til, at det er fødevareministerens resort. “Og jeg kan ikke udtale min på hans vegne,” sagde Lea Wermelin.

Til det siger Rene Christensen til ditoverblik:

“Tænk at vi er nået dertil, at en minister ikke vil svare klart på, at hun vil efterkomme et folketingsflertal. Det fortæller lidt om den selvtillidsfølelse, der præger den socialdemokratiske etpartiregering”.

“Tænk at vi er nået dertil, at en minister ikke vil svare klart på, at hun vil efterkomme et folketingsflertal”

Rene Christensen, miljøordfører for Dansk Folkeparti

Fødevareminister lover at følge flertallet

Rene Christensen er stærkt utilfreds med ministerens opførsel på mødet. Han roser til gengæld den nye fødevareminister Rasmus Prehn. Rasmus Prehn sagde nemlig efterfølgende til TV2 News, at “han selvfølgelig vil efterleve folketingets beslutning”.

Det er to massegrave med 10.000 tons døde mink, der er centrum for det nyeste kapitel i den store minkskandale. Minkene blev gravet ned, fordi det – i følge miljøministerens forklaring – ikke var muligt at destruere dem på anden vis. Men den ene massegrav er placeret for tæt på en sø, og den anden ligger i nærheden af et vandreservoir. Miljøstyrelsen har i følge miljøministeren sagt godt for nedgravningen, men vandværker og miljøeksperter frygter for miljøet.

DFs miljøordfører Rene Christensen under dagens samråd. Fra Folketings-TV

Samtidig er der flere eksperter, der stiller spørgsmålstegn ved lovligheden af beslutningen. Professor i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh, siger til TV2, at der er mangler lovhjemmel til at deponere de døde mink i massegravene.

”Ulovligheden består i, at ministeren har udstedt en bekendtgørelse, som fraviger kravet om miljøgodkendelse, når man graver mink ned i forbindelse med denne masseslagtning,” siger Peter Pagh til TV 2.

Flertal: Grav minkene op

Dansk Folkeparti mener i lighed med de øvrige partier i blåblok og SF, at minkene skal graves op og destrueres på forsvarlig vis.

“Ellers risikerer vi at stå om 3-4 år med en generationsforurening,” siger DFs miljøordfører Rene Christensen.

Han undrer sig over, at regeringen tager så let på miljøtruslen fra de nedgravede mink:

”Man kan undre sige over, at når man taler om udledning af fosfor og kvælstof fra landbruget, så er man meget bekymret, men her har man gravet mange tusinde tons mink ned tæt på en sø, og det er man ikke bekymret over. Det giver jo ingen mening,” siger Rene Christensen.

Miljøminister Lea Wermelin og fødevareminister Rasmus Prehn er nu kaldt i et nyt samråd om sagen. Det samråd holdes på onsdag.