Militant islamistisk propaganda fundet i to fængsler. Skaarup: “Det er fuldstændig skandaløst”

0
2571
Det er forbudt for indsatte i lukkede fængsler og arrester af medbringe og besidde elektroniske effekter som f.eks. usb-stik. Arkivfoto

Kriminalforsorgen har fundet 14 ulovlige usb-stik ved en kontrolaktion i to fængsler. På to af dem var der militant islamitisk propaganda. DF går til justitsministeren

Der var militant islamistisk propaganda på to usb-stik, som Kriminalforsorgen i januar fandt blandt indsatte  i det nye lukkede Storstrøm Fængsel på Falster.

Det fremgår af en rapport, som Kriminalforsorgen har afleveret til Folketingets retsudvalg.

I følge rapporten blev der fundet i alt 14 usb-stik over få dage ved en kontrolaktion i hhv. Storstrøm Fængsel og Nørre Snede Fængsel. I fængslerne sidder bl.a. en tidligere terrormistænkt.

To af usb-stikkene indeholdt militant islamistisk propaganda, mens der var islamiske hymner på en tredje. På de øvrige usb-stik var der ikke indhold af ”ulovlig eller bekymrende karakter,” skriver Kriminalforsorgen.

Det er forbudt for indsatte i lukkede fængsler og arrester af medbringe og besidde elektroniske effekter som f.eks. usb-stik, og Kriminalforsorgen har de seneste år haft særlig fokus på styrke sikkerheden i fængslerne, bl.a. ved at forhindre ulovlig kommunikation ind og ud af fængslerne.

Tilbage i 2018 krævede daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at der omgående blev strammet op, efter at der var blevet fundet ekstremistisk materiale i et fængsel. ”Det er en sikkerhedsbrist, der omgående skal rettes,” sagde han, ifølge Jyllands-Posten.

Det nye Storstrøm Fængsel på Falster. Foto: Torben Eskerod / Kriminalforsorgen

Peter Skaarup: Skal straffes benhårdt

Derfor vækker det skarp kritik på Christiansborg, at der nu kan findes hele 14 ulovlige usb-stik i to fængsler på få dage.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup kræver, at justitsminister Nick Hækkerup reagerer omgående:

”Det er fuldstændig skandaløst at kriminalforsorgen finder det her radikaliseringmateriale i vores fængsler. Og så endda hos en tidligere terrormistænkt. Det skal simpelthen stoppes,” siger Peter Skaarup til ditOverblik.

”Det er fuldstændig skandaløst at kriminalforsorgen finder det her radikaliseringmateriale i vores fængsler”

Peter SKaarup, retsordfører (DF)

”Derfor tager jeg fat i ministeren om den her sag. Vi skal for det første sikre os at de her radikaliseringselementer ikke når ind i fængslerne, dernæst skal det straffes benhårdt hvis vi finder det. Derudover skal langt flere udvises for at smugle radikaliseringsmateriale ind i landets fængsler”.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Gemt bag på fjernsyn

I Storstrøm Fængsel blev usb-stikkene blandt andet fundet på fællesarealerne, hvor de sad i fjernsyn med aktive usb-indgange.

På den baggrund siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til Jyllands-Posten:

”Det må være logik for alle, at der selvfølgelig ikke skal fjernsyn med usb-indgange i fængslerne og da slet ikke på fællesarealer. Jeg forventer, at ministeren får styr på det her”.

Terrorforsker: I strid med alt

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp siger til Jyllands-Posten, at det strider mod alle principper om sikkerhed, hvis indsatte kan få indsmuglet propaganda-materiale på usb-stik og memory cards.

”Hvis indsatte ser ekstremistisk propaganda i fængslet, kan det opildne til pludselige handlinger og modvirke hele arbejdet med antiradikalisering,” siger Magnus Ranstorp, der leder af terrorforskningen ved den svenske Forsvarshøjskolen.

Omar el-Hussein, der begik terrorangrebene på Krudttønden og synagogen i 2015, blev løsladt bare 12 dage før han begik sine terrorangreb. Mens han sad i fængslet fik han indsmuglet terrorpropaganda, som han delte med medindsatte.

Rapporten fra Kriminalforsorgen kan læses her