Myten om højtuddannede syrere holdt ikke: Syriske flygtninge klarer sig dårligere end andre

0
2245
Arkivfoto

De syriske flygtninge, der kom til Danmark i 2015, klarere sig dårligere end andre flygtninge-grupper på det danske arbejdsmarked. Det viser en ny analyse, som Danmarks Videnscenter for Integration har lavet for Berlingske

De var veluddannede og ville være lette at integrere. Sådan lød påstanden, da tusindvis af syriske flygtninge i 2015 kom til Danmark.

Men nu viser en ny analyse, at den påstand overhovedet ikke holdt stik. Tværtimod har de syriske flygtninge vist sig at være blandt de sværeste at få i job i Danmark.

Det er Danmarks Videnscenter for Integration, som har lavet analysen for Berlingske. Den er en opdatering af en lignende analyse fra sommeren 2020.

Analysen viser, at blandt de syrere, som kom til Danmark i 2015, var det kun 53 pct. af mændene og 17 pct. af kvinderne, som var i beskæftigelse i december 2020. Til sammenligning var 80 pct. af mandlige eritreanske flygtninge og 38 pct. af kvindelige eritreanske flygtninge fra 2015 i beskæftigelse i 2020.

Kun gruppen af statsløse palæstinensere har en lavere beskæftigelsesfrekvens end syrerne.

”Vi må bare konstatere, at syrerne er den gruppe, der har klaret sig næst-dårligst af de nytilkomne i 2015. Tallene siger mig, at den fortælling, der var i 2015 om, at det var en gruppe, som var højtuddannet, lette at integrere og som ikke ville give os store udfordring, ikke ser ud til at stemme overens med den virkelighed, vi ser i dag,” siger Rasmus Brygger, stifter og leder af Danmarks Videnscenter for Integration, til Berlingske.

”Vi må bare konstatere, at syrerne er den gruppe, der har klaret sig næst-dårligst af de nytilkomne i 2015″

Rasmus Brygger, stifter af Danmarks Videnscenter for Integration, til Berlingske

Støttepartier vil lade syrere blive

Den nye analyse lander midt i debatten om hjemsendelse af syrere, der ikke længere har et opholdsgrundlag, fordi der ikke er krig i Damaskus-regionen, hvor de kommer fra. Enhedslisten, SF og Radikale Venstre vil have regeringen til at standse inddragelsen af opholdstilladelser, og de mener, at syrere som er i uddannelse eller har været i beskæftigelse i to år, skal kunne blive i Danmark.

DF: Regeringen sidder på hænderne

Dansk Folkeparti kræver omvendt, at regeringen skal arbejde meget mere aktivt på at få hjemsendt de syrere, som ikke længere har krav på ophold.

“Flygtningenævnet vurderede for over to år siden, at man kan sende flygtninge fra den syriske hovedstad Damaskus hjem. Men regeringen sidder på hænderne – de vil ikke arbejde sammen med Syrien. Man sender syrerne til udrejsecentre i stedet for helt hjem. Himmelråbende hovedløst,” skrev DF i sidste uge på sine Facebookside.