Mette F. lovede bred epidemilov – men forhandler hemmeligt med røde partier

0
2689
Statsminister Mette Frederiksen (S) under sidste uges hasteforespørgsel om minksagen. Hun beskyldes nu af de borgerlige for at tale med to tunger, når det gælder forhandlingerne om den nye epidemilov. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen beskyldes for at tale med to tunger i forhandlingerne om en ny epidemilov, efter at BT har afsløret mails om hemmelige forhandlinger med røde partier

Alle partier i Folketinget skal med i forhandlingerne om en ny epidemilov. Sådan lød budskabet fra stasminister Mette Frederiksen (S) i Folketinget den 17. november.

“Jeg synes, vi skal starte forhandlingerne om igen, i mine øjne gerne med alle Folketingets partier, og få lavet en epidemilov, der har den demokratiske forankring, den selvfølgelig skal have,” sagde statsministeren.

Men nu beskyldes statsministeren for at spille teater og i virkeligheden gå efter en smal epidemilov med sine røde støttepartier. To mails, der er blevet lækket til BT, viser nemlig, at regeringen har ført særskilte forhandlinger med Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

Den 27. november fik de tre partier en mail, hvor de blev inviteret til “møde om den nye epidemilov” den 30. november, og den 1. december fik de så en opfølgende mail fra sundhedsminister Magnus Heunickes sekretær, hvori der i følge BT står:

“Som opfølgning på vores møde i går om den nye epidemilov imødeser vi meget gerne jeres tilbagemelding på, om I bakker op om modellen jf. det udleverede notat. Hvis muligt at give en tilbagemelding i dag, vil det være meget værdsat”.

Magnus Heunicke (S) under dagens hasteforespørgsel om en ny epidemilov. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DF-formand: Drop hemmelighedskræmmeriet

Forhandlingerne har fundet sted forud for den hasteforespørgsel om epidemiloven, som de borgerlige partier havde indkaldt til onsdag, og afsløringen vækker vrede hos de borgerlige partier.

“Mette Frederiksen taler med to tunger, og det, hun sagde i Folketingssalen, passer åbenlyst ikke, når regeringen kun indkalder rød blok til forhandlinger,” siger Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen til BT.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl er ligeså kritisk. Han betegner forhandlingerne som fordækte:

“Mit budskab til Mette Frederiksen er meget enkelt: Drop hemmelighedskræmmeriet, læg tingene åbent frem for danskerne og alle Folketingets partier, og lad os i fællesskab finde løsninger,” siger han til BT.

Ellen Trane Nørby (V) og Liselott Blixt (DF) under dagens hasteforespørgsel om en ny epidemilov. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Heunicke: Fuldkommen standard

Sundhedsminister Magnus Heunicke afviste under dagens samråd, at der var noget forkert i regeringens solomøder med de røde partier.

“Det er fuldkommen standard at forhandle op til hasteforespørgsel for at sikre sig, at der ikke er et flertal imod regeringen. Det ved hr. Kristian Thulesen Dahl udemærket godt med sin lange parlamentariske erfaring,” lød det fra Heunicke.

Hverken DF eller de andre borgerlige partier tager dog ministerens ord for gode varer:

“Der bliver i mailen spurgt, om ‘I bakker op om modellen’. Det kan da ikke tolkes anderledes, end at der ligger en forståelse om den nye epidemilov og en model for den. Det er jo lovligt nok, det er ikke det, men det bare noget andet end det man har foregøglet den danske befolkning,” sagde Kristian Thulesen under dagens hasteforespørgsel.

Hasteforespørgslen kan ses her – den starter kl. 13.00