DF til kulturminister: Kom nu med nogle svar til kulturlivet og zoologiske haver

0
2027
Foto: Frank Rønholt, Københavns Zoo

Får sommerrevyerne lov at spille? Kan de få kompensation, hvis de ikke spiller? Hvornår må zoologiske haver åbne? DF efterlyser svar fra regeringen og kulturminister Joy Mogensen (S)

”Det nærmer sig spild af tid”.

Morten Messerschmidt deltog torsdag på Dansk Folkepartis vegne i et møde i Folketingets kulturudvalg om hjælp til kulturlivet. Mødet fandt sted dagen efter han i Folketinget havde søgt et svar fra Kulturminister Joy Mogensen (S) på, hvornår sommerrevyer og -teatre får lov at spille. Det fik han ikke noget klart svar på, og torsdagens møde i kulturudvalget gjorde ham ikke meget klogere. Heller ikke i forhold til de sommerparker, små cirkusser og zoologiske haver, der også savner klare svar fra regeringen.

”Man kan ikke få noget svar. Så lige nu sidder folk derude og aner ikke, hvornår de må få lov at åbne og om de er købt eller solgt,” siger Morten Messerschmidt.

Cirkus uden indtægter

De zoologiske haver troede ellers, at de ville kunne åbne 1. maj. Men torsdag meldte regeringen ud, at den ikke kan anbefale, at zoologiske haver åbnes.

Samme uklare meldinger er der i forhold til sommerrevyerne. Kulturminister Joy Mogensen kunne onsdag i folketingssalen ikke svare på, om revyerne f.eks. skal vente til 1. juli før de kan spille, om de kan få kompensation, hvis de ikke kommer i gang med at spille, og hvad man kan gøre for de mindste revyer, eksempelvis Dragsholmrevyen, der har færre end 100 gæster pr. aften. Den hjælpepakke til kulturlivet, der blev forhandlet på plads i weekenden, sætter nemlig grænsen for kompensation til revyer ved mindst 100 gæster.

På samme måde er de små cirkusser i klemme. Grænsen for at få kompenseret sine forventede udgifter er for arrangementer sat til 350 deltagere. Men landets mindste cirkusser har færre gæster. Cirkus Arli, som i år har 50 års jubilæum, har f.eks. kun 220 pladser. Derfor har Arli udsigt til en sommer, hvor de formentlig ikke kan spille – og hvor de kun vil kunne få hjælp til at dække de faste omkostninger.

”Det er helt forfærdeligt. Vi taler ikke engang om nedsat omsætning, der kommer simpelthen nul kroner i kassen. Det kan vi ikke klare,” siger cirkusdirektør Martin Arli til Politiken.

“Der kommer simpelthen nul kroner i kassen. Det kan vi ikke klare”

Martin Arli, Cirkus Arli,  til Politiken.
Pressefoto: Cirkus Arli

Zig zag-kommunikation

Morten Messerschmidt mener, at regeringen skylder kulturlivet nogle klare svar.

”Hele denne her zig zag kurs i kommunikationen er det værste. Regeringen er så forsigtig, at den skaber en masse usikkerhed. Folk har brug for at vide, om de må spille eller ej. Tag f.eks. Odenserevyen, der har sat sin premiere til den 7. maj. Hvis de ikke må spille her, hvornår må de så? Og hvis de slet ikke kommer til at spille, kan de så få kompensation? Det kan de ikke få svar på,” siger Morten Messerschmidt.

Det har jo vist sig at være meget komplekst at lave hjælpepakker for kulturlivet, fordi der er så mange forskellige typer af kulturvirksomheder. Så det er vel forståeligt, at det er svært at give klare svar?

”Det jeg efterlyser, er en fast melding fra regeringen. Hvis det var mig, så ville jeg allerede nu sige til branchen, at ’I kommer ikke til at spille før den 1. juli’. Og så ville jeg derefter følge op hver 14. dag. For så vidste de hvad de havde at forholde sig til, og kunne tage stilling til, om de skulle droppe at spille i år. Den nuværende mangel på retningslinjer er utålelig,” siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt, klima- energi og EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Stop and go for zoologiske haver

Han er også vred over behandlingen af de zoologiske haver. Tirsdag meddelte de zoologiske haver i København, Aalborg, Odense og Givskud, at de ville åbne 1. maj. Det havde Rigspolitiets sagt god for. Men onsdag meddelte flere ministre, at de ikke kan anbefale at åbne.

”Den der stop and go politik, den er ødelæggende. Når de regner med, at de kan åbne 1. maj, så laver de kontrakter med sæsonarbejdere, indkøber varer osv. og når det så pludselig ikke kan lade sig gøre, skal de ud og afskedige igen,” siger Morten Messerschmidt.

Men det jo kun en anbefaling. De kan vælge at åbne, hvis de vil?

“Det er langt værre med en anbefaling end et håndfast budskab. Hvis de vælger at gå imod anbefalingen, så hænger de på den, hvis der f.eks. kommer en mediesag om en, der er blevet smittet med corona. Jeg synes det er udtryk for regulær dårlig ledelse, at man ikke kan give klare svar”.