Marie Krarup: Sæt statsborgerskabs-ceremonierne på pause, så længe der ikke kan gives hånd

0
2193
Marie Krarup, Indfødsrets- og integrationsordfører, Undervisningsordfører, kirkeordfører, Kirkeordfører, børneordfører, gymnasieordfører, ordfører vedr. det danske og det tyske mindretal. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkeparti mener, at regeringen bør udskyde grundlovsceremonierne for nye statsborgere, hvis kravet om håndtryk ikke kan gennemføres

Hvis ikke grundlovsceremonierne for nye statsborgere kan gennemføres med et håndtryk til borgmesteren, så bør de udskydes. Det mener Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Marie Krarup, som onsdag i Folketinget stillede spørgsmål om ceremonierne til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

I sidste uge meddelte regeringen, at den midlertidigt suspenderer håndtrykskravet. Når sundhedsmyndighederne anbefaler, at man ikke giver hånd og at der holdes afstand på grund af coronarisikoen, kan man ikke kræve et håndtryk af nye statsborgere, lyder regeringens argument.

Marie Krarup mener godt, at håndtryksceremonierne kan gennemføres forsvarligt, trods coronavirussen. Der skal bare sprittes ordentlig af før og efter, siger hun. Men hvis regeringen fastholder, at håndtrykket skal suspenderes, bør de i stedet udskyde hele ceremonien.

”Jeg har talt med nogle sundhedspersoner, som siger, at man godt kan gennemføre et coronasikkert håndtryk. Men vi ser ikke noget problem i, at man sætter tildelingen af statsborgerskaber på pause i et halvt til trekvart år, hvis det er det, der skal til,” sagde Marie Krarup onsdag i Folketinget.

“vi ser ikke noget problem i, at man sætter tildelingen af statsborgerskaber på pause i et halvt til trekvart år”

Marie Krarup til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye

”Dårlig undskyldning for at afskaffe håndtrykket”

DF-ordføreren kalder det en dårlig undskyldning at regeringen bruger coronakrisen som argument for at suspendere håndtrykket. Hun mener, at suspensionen sker af hensyn til Enhedslisten, SF og Radikale. De tre partier er indædte modstandere af håndtrykskravet, som kom med i den nye indfødsretslov på DFs initiativ.

”Er det ikke korrekt set, at det i virkeligheden er regeringens ønske om at komme nogle andre partier i møde, der gør, at man ikke synes det er noget problem at droppe håndtrykket. Det er i hvert fald det, jeg er bekymret for,” sagde Marie Krarup

Mattias Tesfaye afviser, at Marie Krarup og DF har grund til bekymring. Regeringen er tilhænger at håndtrykket og vil genindføre det, så snart coronakrisen er ovre, fastslog han. Men han vil ikke være med ti at udskyde ceremonierne. For det vil gå ud over 1700-1800 udlændinge, der står til at få dansk statsborgerskab om få uger, sagde han.

”Det ender med at være ret mange tusinde mennesker, der skal blive danske statsborgere, hvis vi ender i en situation, hvor den her sundhedsmæssige anbefaling bare fortsætter og fortsætter. Og indtil nu kan jeg ikke se lys for ende af tunnelen,” sagde ministeren.

”Respektløst at fjerne håndtrykskravet”

Marie Krarup mener, at det er forkert at gennemføre ceremonierne uden håndtrykket.

”Det er fuldstændig respektløst overfor Danmark og den danske befolkning ikke at kræve af nye statsborgere, at de er i stand til at give et håndtryk til f.eks. en person af det andet køn. Det er mangel på vilje til at indoptage danske kulturelle normer. Og har man ikke viljen til det, skal man ikkehave statsborgerskab i Danmark,” sagde Marie Krarup.

FAKTA: §20-SPØRGSMÅL FRA MARIE KRARUP

Marie Krarup havde rejst følgende spørgsmål i onsdagens spørgetid til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye:

”Mener ministeren ikke, at håndtryksceremonien har stor betydning for at teste statsborgerskabsansøgeres vilje til at indoptage danske kulturelle normer, også selv om de danske kulturelle normer skulle stride imod de kulturelle normer, som ansøgerens oprindelige kultur besidder, og hvad har ministeren præcis gjort for at sikre, at håndtryksceremonien fastholdes som en vigtig del af betingelserne for tildeling af statsborgerskab, også i en coronatid?”

Hele debatten kan ses her.