MORGEN: Politikere i hård kritik af sundhedsmyndigheder | DF vil have hurtig løsning for plejehjem

0
1605
En ung mand bliver testet for corona ved drive-in testcenteret ved Holbæk Hospital. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Politikere kritiserer sundhedsmyndigheder for kaotisk forløb om coronatest

“Vi har ikke fået hele sandheden at vide,” lyder kritikken i Berlingske mod Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut fra flere partiers sundhedsordførere 

CORONATEST | “Det har været fuldstændig umuligt for mig at passe mit arbejde som politiker”. Sådan siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt til Berlingske. Hun er bare en af adskillige sundhedsordførere fra både rød og blå blok, som langer hårdt ud efter sundhedsmyndighederne, der kritiseres for at komme med skiftende udmeldinger og for at have holdt oplysninger tilbage om coronatest.

Berlingske gennemgår de forskellige udmeldinger om teststrategien fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut de sidste to måneder, og konklusionen er, at der har været tale om så skiftende og modstridende budskaber, at Folketinget har haft “yderst svært” ved at passe sit arbejde. Flere sundhedsordførere anklager direkte myndighederne for ikke at have sagt hele sandheden til politikerne.

“Vi har set et forløb, der over hele linjen har været fuldstændig kaotisk med kontinuerlige forsøg på at skære hjørner af sandheden. Det virker som om, man hele tiden har skiftet forklaring for at finde noget at sige, der lige kunne passe ind,” siger Venstres sundhedsordfører Martin Gertsen, der taler om et tillidsbrud, til Berlingske.

“Vi har set et forløb, der over hele linjen har været fuldstændig kaotisk med kontinuerlige forsøg på at skære hjørner af sandheden”

Martin Gertsen, sundhedsordfører (V), til Berlingske

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, siger at det er “indlysende” at politikerne ikke har fået hele sandheden, og samme fornemmelse har Liselott Blixt:

“Allerede, da vi havde testet få tusinde mennesker, meldte hospitalerne om forsyningsproblemer på test. Øh, er det et meget godt beredskab? Der er noget, der ikke hænger sammen. Alt tyder på, der er perioder, hvor man ikke har sagt hele sandheden,” siger DFs sundhedsordfører til Berlingske.

Læs artiklen i Berlingske her.

Den nye hjemrejsestyrelse skal placeres i Birkerød, hvor Center Sandholm også ligger. Foto: Kriminalforsorgen

DF kritiserer Hjemrejsestyrelsens placering

Regeringen har besluttet at placere den nyoprettede styrelse nær København

UDFLYTNING? | Regeringens beslutning om at placere den nyoprettede styrelse Hjemrejsestyrelsen i Birkerød nær København møder kritik fra en række partier og Balance Danmark. De siger til Avisen Danmark, at man gerne ser at man flyttede flere statsjob til provinsen. Ifølge udlændinge- og integrationsministeren ligger arbejdspladserne allerede i Birkerød. Og det bliver de ved med.

Dansk Folkepartis landdistriktsordfører, Mette Hjermind Dencker, forstår ikke, hvorfor de mellem 50 og 60 nye medarbejdere i Hjemrejsestyrelsen ikke får hjemme uden for hovedstadsområdet.

”Det her ville da være et godt sted at starte. Jeg vil da godt vide, hvorfor det her ikke er nye statslige arbejdspladser,” siger hun.

Ifølge Kim Ruberg, der er formand for interesseorganisationen Balance Danmark, ligner det et løftebrud, at man placerer de nye ansættelser i Hjemrejsestyrelsen i Birkerød. Han kalder beslutningen “rablende vanvid”:

”Det er fuldstændig imod alle de politiske løfter og hensigter, vi har hørt de sidste to år,” siger han til Avisen Danmark.

Læs mere i Avisen Danmark her.

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF om besøg på plejehjem: Der skal findes løsninger hurtigst muligt

Flere partier i Folketinget kræver tiltag mod ensomhed på plejehjem. Dansk Folkeparti foreslår positivliste over aktiviteter, det er sikkert at gennemføre

ÆLDREPLEJE | Det haster med at finde løsninger, så plejehjemsbeboere kan få besøg af deres pårørende igen. Det er meldingen fra flere partier i Jyllands-Posten. Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl siger, at der hurtigst muligt skal laves “klare retningslinjer, der ikke er til at misforstå”.

“Hvad kan man gøre, så man sikrer, at de ældre kan have kontakt til deres pårørende,” siger Karina Adsbøl til Jyllands-Posten.

I mange kommuner er det forbudt for pårørende at komme på besøg på plejehjem, men i Aarhus Kommune har det siden mandag været muligt at mødes på plejehjemmenes udearealer, hvis der holdes afstand og sprittes af før og efter. Karina Adsbøl mener, at eksemplet fra Aarhus må kunne bruges i andre kommuner:

“Hvis Aarhus Kommunes retningslinjer virker, kan man så udbrede dem til 98 kommuner, så folk kan ses på forsvarlig vis? Det er uholdbart, at der er så forskellige måder at gribe det an,” siger Karina Adsbøl til Jyllands-Posten.

“Det er uholdbart, at der er så forskellige måder at gribe det an”

Karina Adsbøl, ældreordfører (DF), til Jyllands-Posten

Hun foreslog onsdag i Folketingets spørgetid, at der skulle laves en “positivliste” over aktiviteter, som ifølge sundhedsmyndighederne kan gennemføres sikkert på plejecentrene. Den idé erklærede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) sig positiv overfor.

Folketingets ældreordførere mødes torsdag til forhandlinger med ældreministeren om forholdene på landets plejehjem.

Læs også: Aarhus åbner for pårørendes besøg på plejehjem: “Det har været en utrolig hård tid for mange”

Interviewet med Søren Brostrøm, som Sundhedstyrelsen selv havde bestilt, kunne ses på Twitter og Facebook.

Sundhedsstyrelsen bestilte interview med Brostrøm: Pris 61.000 kr.

Som led i informationskampagne hyrede Sundhedsstyrelsen tidligere TVA-studievært til syv minutters betalt interview

MEDIER | Det kostede 48.800 kr. plus moms, da Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm forleden blev interviewet på de sociale medier af den tidligere TVA-studievært Tine Götzsche. Interviewet var bestilt af Sundhedsstyrelsen selv og var et led i en informationskampagne. Det varede syv minutter, og bagefter sendte mediebureauet Advice, der havde hyret Tine Götzsche, en regning på 61.000 kroner inklusiv moms. Det afslører Ekstra Bladet via en aktindsigt.

Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup siger i en kommentar:

“Man kan mene om prisen, hvad man vil. Men for almindelige mennesker vil det måske være svært at forstå, at man skal betales eksorbitante beløb for at sidde i sit sommerhus – det ligner det – og stille spørgsmål til direktøren for Sundhedsstyrelsen,” siger han.

Læs mere i Ekstra Bladet her.

TWITTER & FACEBOOK

DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt på Twitter:

Pia Kjærsgaard på Twitter:


DFs kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl på Twitter: