Aarhus åbner for pårørendes besøg på plejehjem: “Det har været en utrolig hård tid for mange”

0
2328
Jette Skive (DF), der er rådmand for social- og sundhedsområdet i Aarhus. Foto: Hanh Nguyen Andersen

Aarhus Kommune har som en af de første i landet åbnet for at pårørende kan komme på besøg på plejehjem. ”Mange efterspørger muligheder for at mødes. Det vil vi gerne imødekomme,” siger DFs rådmand i Aarhus, Jette Skive

Efter fem en halv uge, hvor de ikke har måttet se hinanden, kunne ægteparret Ida og Kristen Kjeldsen tirsdag sidde sammen på terrassen ved Kristen Kjeldsens bolig på plejehjemmet Augustenborggade i Aarhus.

Med behørig afstand og brug af håndsprit før og efter, kunne de nyde forårssolen og tale rigtig sammen ansigt til ansigt – sådan som de har gjort det, siden de fandt sammen for 69 år siden.

Siden 18. marts har landets plejehjem været lukket land for pårørende. Men nu har Aarhus Kommune som en af de første åbnet for, at beboere og deres pårørende kan mødes på plejehjemmenes udearealer.

Og det har en enorm betydning, kan man læse sig til i Jyllands-Posten, som har talt med Ida og Kristen Kjeldsen, der er hhv. 87 og 92 år:

“Jeg har savnet ham ganske forfærdeligt. Med den totale isolation risikerer man faktisk at dø af sorg. Jeg vil hellere dø af corona end af sorg,” siger Ida Kjeldsen til avisen.

“Jeg vil hellere dø af corona end af sorg”

Ida Kjeldsen, 87 år, til Jyllands-Posten

Hendes mand Kristen er enig. ”Perfekt” siger han om mødet med sin hustru. Hun har besøgt ham dagligt, siden han måtte flytte på plejehjem for syv år siden på grund af lammelser efter en hjerneblødning,

Læs Jyllands-Postens artikel med Ida og Kristen Kjeldsen her. (Kræver abonnement)

DF-rådmand: De savner hinanden

Jette Skive fra Dansk Folkeparti er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus. Hun forklarer, hvorfor Aarhus som en af de første kommuner i landet har valgt at åbne for samvær mellem pårørende og plejehjemsbeboere:

”Det har været og er en utrolig hård tid for pårørende og beboere på plejehjem. De savner hinanden, og mange efterspørger muligheder for at mødes. Det vil vi gerne imødekomme. Derfor skaber vi flere forskellige former for fysiske møder, så det kan være til glæde for flest mulige,” siger Jette Skive.

I en pressemeddelelse forklarer Sundhed & Omsorg, at de enkelte plejehjem vil tilbyde forskellige muligheder afhængigt af deres fysiske rammer, og det bliver styret med for eksempel en besøgsplan. Møderne skal finde sted under sundhedsmæssigt forsvarlige og fastlagte rammer, lyder det.

”Det har i corona-krisen været muligt med både hække, vinke-, video- og altanmøder, men nærhed og tættere kontakt betyder meget for ældre mennesker, og derfor skal vi finde flere nye former. Det kan for eksempel foregå i plejehjemmets have, en atriumgård eller på bænken i haven. Det vigtigste er, at alle følger de klare anbefalinger fra myndighederne om at holde afstand, og så sørge for at vaske hænder og spritte af før og efter mødet,” siger Jette Skive.

Skal holde to meters afstand

Kravene til udendørsmøder er blandt andet, at der skal holdes to meters afstand og at pårørende ikke må gå ind på plejehjemmet. Der er også et maksimum for, hvor mange der kan mødes ad gangen. DF-rådmanden har dog også bedt om at få undersøgt, om der kan laves løsninger, så samvær kan foregå indendørs.

”Vi vil også se på, hvordan vi kan skabe besøgsrum i tilknytning til plejehjemmene, det kan i første omgang være mødelokaler, cafeen eller andre aktivitetsrum og lignende, der kan indrettes sundhedsmæssigt forsvarligt,” siger Jette Skive.