Søren Espersen: Folketinget skal mødes fysisk – ministre slipper alt for let på videomøder

0
1806
Tirsdag var der for første gang siden corona-nedlukningen spørgetid med statsministeren i Folketinget. Det var kun partilederne, der var til stede i salen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020

Dansk Folkepartis næstformand mener, at Folketinget skal samles fysisk igen på Christiansborg. Demokratiet og folkestyret lider under coronakrisen, hvor udvalgsmøder og samråd foregår pr. video, mener han

Demokratiet er i fare under coronakrisen, mener Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen. I en Youtubevideo slår han til lyd for, at Folketinget igen må samles fysisk, for DF-næstformanden mener, at det går ud over Folketingets parlamentariske kontrol med regeringen, når udvalgsmøder og samråd skal foregå som videokonferencer.

”Folketinget er nødt til at mødes, så vi kan få en ordentlig debat partierne imellem – i det udvalgsarbejde, hvor tingene kommer på bordet, i vores kontrol med regeringen, i samråd hvor ministre bliver indkaldt, og spørgetid med statsministeren og ministrene,” siger Søren Espersen på Youtube.

Overfor ditOverblik uddyber han sit synspunkt. Han har deltaget i mange videokonferencer, siden Folketingets nedlukning, og de dur ikke til samråd og udvalgsmøder, mener han:

”Ministrene slipper utroligt nemt omkring tingene på videokonferencer. Det er meget svære at svare uden om nærgående spørgsmål, når man sidder fysisk overfor hinanden og kan spørge ind til tingene. Derfor er det helt nødvendigt, at vi mødes fysisk igen. Det gælder vores mulighed for at føre kontrol med regeringen,” siger Søren Espersen.

”Folketinget står over regeringen”

DF-næstformanden gør opmærksom på, at Folketinget er den lovgivende magt, der står over regeringen. Derfor er det Folketinget og ikke regeringen, der skal afgøre, hvordan det parlamentariske arbejde kan foregå. Det gælder også i Folketingssalen, hvor Søren Espersen mener, at det må være muligt at genoptage det normale arbejde med lovbehandling, forespørgselsdebatter osv.

”Jeg mener selvfølgelig ikke, at Folketinget skal skeje ud i forhold til coronareglerne. Det skal foregå på en måde, der er sundhedsmæssigt forsvarligt. Der kan sagtens være restriktioner, så der f.eks. kun er 25-30 folketingsmedlemmer til stede i salen ad gangen. Men man må omvendt forstå, at Folketinget ikke kan sammenlignes med en idrætsforening. Det er en unik samling af mennesker, der skal lave de love, der vedrører alle i Danmark. Derfor skal folketinget kunne arbejde. Men lige nu er det som om Folketinget kommer i anden række i forhold til regeringen på grund af coronakrisen. Det dur ikke,” siger Søren Espersen.

Venstres Jakob Ellemann-Jensen, Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Radikales Morten Østergaard under tirsdagens spørgetid med statsminister Mette Frederiksen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020

Mette Frederiksen: Demokratiet er ikke sat ud af kraft

I tirsdagens spørgetime med statsminister Mette Frederiksen sagde DFs formand Kristian Thulesen Dahl, at demokratiet på nogle områder har været sat ud af kraft under coronakrisen, hvor der er vedtaget en række hastelove, som giver ministre ekstraordinære beføjelser. Derfor vil DF have styrket den parlamentariske kontrol, bl.a. ved at statsministeren møder op til en ugentlig spørgetime. Men det ønsker statsministeren ikke, og hun mener, at det er overdrevet at tale om at demokratiet er sat ud af kraft:

“Det synes jeg ganske enkelt er at bruge for store ord. Det er et samlet folketing, og dermed et repræsentativt folkestyre, der har været enige om at gøre tingene på en måde, så vi kan komme gennem krisen, og der ikke tale om lovgivning og foranstaltninger, der bare kører derudaf. Vi har solnedgangsklausuler og revisionsbestemmer for at holde hånd i hanke med de undtagelser, der er i dele af lovgivningen,” lød det fra Mette Frederiksen.

Læs også: Statsministeren vil ikke svare på spørgsmål hver uge i Folketinget