Statsministeren vil ikke svare på spørgsmål hver uge i Folketinget

0
3279
Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl stiller spørgsmål til statsministeren under dagens spørgetime, der var den første siden corona-epidemien medførte en omfattende nedlukning af Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020

Statsminister Mette Frederiksen (S) mener ikke, der er brug for flere spørgetimer under coronakrisen, og hun er uenig med DFs formand Kristian Thulesen Dahl, der mener, at demokratiet og folkestyret har lidt under de seneste ugers hastelovgivning

Tirsdag var der for første gang i seks uger spørgetid med statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketinget og står det til flere borgerlige partiledere, skal der fremover være spørgetid hver uge med statsministeren, så længe coronakrisen raser. Det vil give oppositionen bedre mulighed for at kontrollere regeringen, som er blevet udstyret med ekstra beføjelser under coronakrisen, mener Venstre og Dansk Folkeparti.

Men det kommer ikke til at ske. I et svar til Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i dagens spørgetime, afviste Mette Frederiksen ideen om spørgetime hver uge.

”Mig bekendt har der aldrig været spørgetime på ugentlig basis, heller ikke under andre kriser, så jeg tænker, at vi kan benytte os af de almindelige redskaber, der er. Men det er klart, at hvis vi ser ind i en forlængelse af folketingssamlingen, så vil det også være naturligt at vi har flere muligheder for at mødes, sådan som vi gør nu,” sagde Mette Frederiksen.

Kritiseres for at være egenrådig

Både Venstre og Dansk Folkeparti har kritiseret regeringen for at optræde egenrådigt under coronakrisen. Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup sagde i sidste uge til Berlingske, at regeringen optræder magtfuldkomment og egenrådigt ”i ekstrem grad” under coronakrisen, og i dagens spørgetime sagde Kristian Thulesen Dahl, at demokratiet efter hans opfattelse har lidt de seneste uger, hvor en stribe lovændringer er blevet hastet igennem, så regeringen har kunnet reagere hurtigt på epidemien.

”Vores demokrati har i virkeligheden på forskellig vis været sat ud af kraft i forhold til den måde, vi normalt arbejder på. Nu skal vi have demokratiet og folkestyret til at fungere igen, og derfor skal vi kunne lave vores arbejde som folketingspolitikere og kunne stille regeringen til ansvar for, hvad den gør. Derfor vil jeg gerne bede statsministeren forklare, hvorfor hun ikke vil stille op en gang om ugen i Folketinget, så vi kan få en snak direkte om tingene,” lød det bl.a. fra Kristian Thulesen Dahl, der også vil have ministrene til at svare hurtigere på spørgsmål fra folketingsmedlemmer og til at stille op med kortere varsel til samråd. Det skal give oppositionen bedre mulighed for at kontrollere og få svar fra regeringen om sager, der handler om håndteringen af coronakrisen.

”For vi er i en særlig tid og vi har brug for, at når borgere henvender sig til os som folkevalgte, så kan vi lynhurtigt gå til regeringen og spørge ind til tingene,” sagde DF-formanden.

Statsminister Mette Frederiksens svarer på spørgsmål under dagens spørgetime,Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020)

Mette F: Overdrevet at sige, at demokratiet er sat ud af kraft

Statsminister Mette Frederiksen (S) mener imidlertid, at det er overdrevet at tale om, at demokratiet er sat ud af kraft.

”Det synes jeg ganske enkelt er at bruge for store ord. Det er et samlet folketing, og dermed et repræsentativt folkestyre, der har været enige om at gøre tingene på en måde, så vi kan komme gennem krisen, og der ikke tale om lovgivning og foranstaltninger, der bare kører derudaf. Vi har solnedgangsklausuler og revisionsbestemmer for at holde hånd i hanke med de undtagelser, der er i dele af lovgivningen,” sagde statsministeren i dagens spørgetime, hvor hun fastslog, at der ”selvfølgelig skal være mulighed for både forespørgsler, samråd og som i dag spørgetime”.