USA: Løsladt efter corona – hurtigt tilbage i fængsel

0
1707
REUTERS/Jeenah Moon TPX IMAGES OF THE DAY

Alene i New York, der er så hårdt ramt, har man løsladt mere end 1500 fra fængslerne af frygt for at de kunne blive smittet. Men snesevis er tilbage igen efter ny kriminalitet

Det er avisen New York Post, der har set på en række af de enkeltsager, hvor løsladte begik ny kriminalitet, selvom det sendte dem tilbage i fængslerne. Fængsler, som de var blevet løsladt fra før tid, fordi de og deres advokater var bekymrede for, at de ville blive smittede. Ifølge avisen er mindst 50 tilbage i fængslerne – og nogen af dem er såmænd blevet løsladt igen.

New York Post fortæller om en mand ved navn Darryl Naser, der blev løsladt den 27. marts. Siden dengang er han blevet arresteret fem gange for tyveri, hæleri og narko. Tre andre eksempler fra avisens gennemgang:

  • En tidligere indsat i byens berygtede Rikers Island fængsel var først straffet for at prøve at sætte ild til sin kærestes lejlighed og tage kvælergreb på hendes mor. Han er tilbage på fængselsøen efter at han ifølge politiet truede med at dræbe hele familien.
  • En anden var kun ude i to
  • dage, før han var tilbage. Han formodes at være hjemløs, for han var først fængslet for et overfald på en socialarbejder, der tager sig af hjemløse. Og han er tilbage efter endnu et voldeligt overfald.
  • En tredje, der sad inde for tyveri, brugte tiden, da han slap ud før tid, til et nyt tyveri. Denne gang stjal han over 62.000 fra en købmand – og fik en billet tilbage til fængslet oveni.

At mere end tre procent er tilbage i fængslerne efter få dage på fri fod – og at de altså ikke frygter den nye virus så meget at de holder sig væk fra kriminalitet – har vakt stor debat i det ellers så liberale New York. Men selvom mange er forargede, fortsætter velmenende grupper med at forsøge at få flere dømte kriminelle ud på gaderne igen. Så sent som sidste onsdag bad gruppen Legal Aid om at endnu 20 fængslede skal sættes på fri fod.

Byens politi bliver sjældent taget med på råd, når det afgøres, om fængslede skal sættes fri før tid. Politichefen Dermot Shea har direkte sagt, at han frygter, at kriminelle udnytter situationen.

Vold og mord

Mange af dem, der løslades i New York og i nogle andre delstater, sidder inde for mindre forseelser. Men hver femte løsladte i New York – eller 300 i alt – var dømt for vold. Og blandt dem, der nu er tilbage i fængslerne, er også kriminelle, der har begået vold igen.

Et eksempel er Joseph Edward Williams på 26 fra Florida. Han blev sat på fri fod den 20. marts, fordi det fængsel, hvor han sad inde for besiddelse af heroin, prøvede på at forhindre corona virus i at sprede sig gennem fængslet. Mindre end en måned er han tilbage, tiltalt for at have skudt og dræbt en mand.

Times Square. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Et sort argument

Der har været megen diskussion i USA, om denne virus i højere grad rammer sorte amerikanere end befolkningen som helhed. Ledere blandt det sorte mindretal har set sygdommen som et angreb på dem og deres – og dette argument er blevet brugt til at støtte kravet om at fængslerne skal tømmes. Men ser man nærmere på tallene, er billedet anderledes.

Andelen af sorte amerikanere blandt de mere end 45.000 borgere, der foreløbig er bukket under for corona virus, er 19,9 procent – ikke meget forskellig fra befolkningsandelen på 18,5. Tilsvarende tæller hvide for halvdelen af dødsfaldene (50,8 procent), mens de selv er blevet et mindretal på lige under 40 procent af USA’s befolkning. De to store migrantgrupper, hispanics og asiater, har relativt færre dødsfald end deres andel af befolkningen.

De amerikanske myndigheder, CDC eller Centers for Disease Control, advarer da også mod at drage konklusioner på nuværende tidspunkt. For dødsfaldene er koncentreret i de store byer – og derfor følger fordelingen den etniske sammensætning der.

Kilder: New York Times, New York Post, CDC.