Messerschmidt: Ren molbohistorie at vindmøller står stille, når det blæser

0
2876
Arkivfoto.

Mange vindmøller står stille, selv om det blæser, fordi vind-energien ikke kan udnyttes. DFs klimaordfører vil have regeringen til at rykke hurtigere med udbygningen af elnettet. Den nuværende situation er en dårlig molbohistorie, mener han

“Idag køretur i bil fra Blokhus kl. 1145 til Rønde af E 45. Nydeligt syn af mindst 30 store vindmøller stående stille…”.

Sådan skriver en læser til redaktionen på ditoverblik mandag. Og præcis samme emne er temaet for debatindlæg, som Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Morten Messerschmidt skriver samme dag på netmediet Altinget.dk.

For i disse uger, hvor det blæser rigtig meget, står mange vindmøller stille. Årsagen er, at der ikke er nok at bruge strømmen til – og at tyskerne betaler jyske vindmølleejere for at slukke for møllerne, så der ikke sendes dansk strøm ned over grænsen, hvor det belaster elnettet i Nordtyskland. I stedet importerer vi el fra Tyskland – produceret på tyske kulkraftværker.

Bag ud med at bruge grøn strøm

Morten Messerschmidt kalder hele systemet for en dårlig molbohistorie. Det er et eksempel på, at de store lande i EU egenrådigt tryner de små, skriver han.

“Med den tyske kommissionsformand Ursula von der Leyens mange skåltaler om en ‘European Green Deal’ ville det klæde Tyskland at rette ind. Det sker fortsat alt for langsomt,” skriver han.

Men sagen understreger også, at Danmark er for langt bagud med at bruge den grønne strøm :

“Danskerne kan med rette spørge sig selv, hvorfor de har betalt for massiv støtte til vindmøller, og hvorfor de skal se på møllerne, hvis vi ikke har tænkt os at bruge dem?,” skriver Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt, klima- energi og EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Han vil have klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) til at rykke hurtigere med udbygningen af elnettet. For hvis ikke Danmark bliver bedre til at udnytte den grønne strøm, kan klimalovens mål om CO2-reduktion på 70 procent inden 2030 aldrig realiseres:

“Hovedvejen til at gøre klimaloven til virkelighed går gennem mere grøn strøm og mindre benzin, gas og olie i vores biler og varme. Hvorfor skal vores fjernvarme laves på kul, når den kan laves på grøn strøm?

Hvorfor vil ministeren tanke vores biler med mere biobrændstof lavet på fødevarer, når de skal køre på el? Hvad skal vi sige til danskerne i de økonomisk mest pressede egne, som overvejer at købe et nyt oliefyr, fordi det fortsat er for dyrt at lave varmen på en varmepumpe?

Jeg troede, at regeringen både var grøn og interesseret i at hjælpe folk i hele landet?,” skriver Morten Messerschmidt.

DF-ordføreren påpeger, at Dansk Folkeparti “skræmmende nok var det eneste parti”, som under en folketingsdebat for nylig overhovedet nævnte behovet for at udbygge det danske elnet.

Læs indlægget her.