Mellemøstbander rykker frem i Nordtyskland

0
3237
En af de anholdte i sagen om indvandrerbandelederen Hemin Dilshad Salehs flugt fra psykiatrisk hospital i Slagelse, er blevet anholdt i Hamborg. Og det er næppe tilfældigt, for indvandrere fra Mellemøsten sidder stadig tungere på det kriminelle miljø i en række store byer i Nordtyskland. Foto: Politi.dk/Scanpix 2019

Bander af kriminelle fra Tyrkiet, Libanon og nu også Syrien spiller en stadig større og meget synlig rolle i de nordtyske byer Berlin, Bremen og Hamburg

Det var næppe nogen tilfældighed, at det var politiet i Hamburg, der arresterede en af de mænd, der menes at have hjulpet Henim Dilshad Saleh til at undslippe det danske retsvæsen. Hvis man hører til en af de danske bander med migrantbaggrund, så kan man nemt føle sig hjemme i Hamburg. Fra miljøet ved hovedbanegården og ud i de to klassiske luderkvarterer St. Pauli og St. Georg er det i dag stadig oftere folk fra Mellemøsten, der står for afpresning og åbenlys kriminalitet.

Araberklanerne kalder tyskerne dem uden helt at skelne mellem tyrkere og egentlige arabere. De er vokset voldsomt i de sidste to årtier med deres bølger af migranter og har fortrængt kriminelle fra Østeuropa i mange kvarterer. Undtagelsen er det tidligere DDR, hvor indvandrerne fra Mellemøsten ikke er særligt velkomne og hvor de gamle østbander hærger.

Og der er en klar arbejdsdeling mellem indvandrerbanderne. Den klassiske italienske mafia tager sig af hvidvask og afpresning i den tunge ende, mens østbanderne i høj grad kontrollerer handel med narko. De nye mellemøstbander står for den mere aggressive del af kriminaliteten, herunder indbrud og røverier.

Det slår igennem i statistikken over kriminalitet. Mens de anmeldte forbrydelser samlet stagnerer eller går lidt tilbage, stiger antallet af voldssager særligt i de kvarterer, der i dag kontrolleres af bander med mellemøstlig baggrund.

Politikerne tavse

Tyske politikere taler stort set aldrig om problemet med mafia-grupper i Tyskland. Og hvis de gør, kan man være sikker på at de siger ordet Rückzugsgebiet. Det er ikke længere et ord fra tysk militær under Anden Verdenskrig, men et udtryk for at især italienske gangstere var kendt for at hvile ud i forbundsrepublikken inden de igen skulle i kamp syd for Alperne.

Sådan er det ikke længere. De forskellige italienske mafiafamilier søger i stor stil til Tyskland, fordi dens økonomi er stærk og mafiaen kan både hente beskyttelsespenge fra erhvervslivets mere kulørte side og samtidig tjene på de mange store byggerier. Tysk politi har ved flere lejlighed sagt, at særligt ’Ndrangheta fra Calabria er førende blandt italienerne.

Italienerne fik først følge af bander fra Østeuropa, hvor især det tidligere Jugoslavien og lande som Albanien har eksporteret deres kriminelle netværk til Nordeuropa. Men det er de mellemøstlige bander, der fylder op i gadebilledet, fordi de mere end de andre er voldsparate og lægger vægt på at være truende og synlige.

Læs i morgen: 20 mellemøstlige klaner overtager Berlins underverden