Regeringen nøler med at indfri sine valgløfter

0
1451
klima-, energi- og forsyningsministeren Dan Jørgensen (S) er minister for et af regeringens helt centrale områder. Men endnu har han ikke givet noget konkret bud på, hvordan regeringen mener, at klimamålet om 70 procents reduktion af klimagasser i 2030 skal nås. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

S-regeringen har lagt meget få lovforslag frem. Politisk kommentator mener, at der ligger en bevidst strategi bag. ”Forståelsespapiret skal strækkes ud, så det kan vare fire år,” siger kommentator Kristian Madsen i P1-programmet Slotsholmen

Det er ikke kun Arne, der stadig må vente på at det bliver hans tur. Forslaget om tidligere pension, som Socialdemokratiet lovede før valget til Arne og andre nedslidte, er kun et af flere centrale valgløfter fra Socialdemokratiet, som regeringen endnu ikke har gjort noget ved.

P1s ugentlige radioprogram om dansk politik, ”Slotsholmen”, peger i denne uge på, at regeringen lægger meget få lovforslag frem. De sammenligner med tidligere regeringer, f.eks. Anders Fogh Rasmussens regering i 00erne. Her blev der gennemført byger af politiske initiativtager de første 100 dage. Men under statsminister Mette Frederiksen er situationen den stik modsatte – efter 150 dage er centrale valgløfter som pension, klimaplan og 1000 flere sygeplejersker endnu ikke blevet konkretiseret.

Politikens politiske kommentator Kristian Madsen, der selv har en fortid i Socialdemokratiet som bl.a. DSU-formand og taleskriver for Helle Thorning Schmidt, undrer sig over, at regeringen kører så langsomt frem.

”Man kunne godt have haft en forventning om, at når man kommer ind efter fire år udenfor, og har bygget hele det her nye socialdemokratiske projekt op og gjort meget ud af, at ’man selv skulle i regering, fordi man så ville være mere manøvredygtig’, at så ville toget bare køre derudaf. Men det er ikke sket,” sagde Kristian Madsen torsdag i Slotsholmen.

Der skal ikke for meget

Han mener, at der ligger en bevidst strategi bag det langsomme tempo:

”Jeg synes, man kan se konturerne af en socialdemokratisk strategi om, at det her forståelsespapir, som er et de facto regeringsgrundlag, at det skal strækkes ud, så det kan vare fire år. Jeg synes det ligner et bevidst forsøg på at time tingene, så der ikke sker for meget lige oven i hinanden. Men hvorfor venter man? Jeg tror ikke at Greta Thunberg har stor forståelse for, at man først vil starte klimaforhandlingerne op i december,” sagde Kristian Madsen.

Politisk ordfører: Finansloven vil sætte meget i gang

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen er ikke overraskende uenig i, at regeringen laver for lidt. Han peger på økonomiaftalen med kommuner og regioner og 70 procents-målsætningen på klimaområdet som to vigtige resultater, og han lover, at mange ting vil blive skudt i gang, når finansloven er forhandlet på plads:

”Den der præmis om, at det skal ske indenfor de første 100 dage, det er ikke en vi har opstillet. Det er noget journalisterne finder på. Tingene går stille og roligt fremad, for det skal gøres ordentligt, og bemærk at der ikke har været en regering siden Anders Fogh Rasmussens, som vælgerne synes så godt om som denne,” lød det bl.a. fra den politiske ordfører i Slotsholmen.

Slotsholmen kan høres her.