Livsfarlig rejse over Middelhavet skræmmer ikke afrikanske migranter

0
1876
Arkivfoto

93 procent af de illegale afrikanske migranter, som har taget turen over Middelhavet til Europa, ville være rejst, selv om de havde vidst, hvor farligt det er. Det viser FN-rapport, der har interviewet ca. 2000 illegale migranter fra Afrika

Det er dødsensfarligt at rejse illegalt over Middelhavet fra Afrika til Europa. Alligevel siger næsten alle de illegale afrikanske migranter, som er blevet interviewet i en ny stor rapport fra FN’s udviklingsprogram UNDP, at de ville være rejst, selv om de havde vidst, hvor farligt det er.

2000 illegale migranter, der stadig er i Europa, er blevet interviewet. 9 ud af 10 er kommet til Europa med båd over Middelhavet. 93 procent af disse siger, at de ville være rejst alligevel.

”Intet er for risikabelt for disse mennesker. Intet kan afholde dem fra at sætte kurs mod Europa, og de nuværende forhold omkring irregulær migration gavner hverken Europa eller Afrika,” siger Yahya Mohamed, regional direktør for Afrika i FN’s Udviklingsprogram, i rapporten, ifølge Kristeligt Dagblad.

I årene 2014 til 2018 anslås 30.512 mennesker at være døde under forsøget på at komme illegalt fra Afrika til Europa. I 2018 lykkedes rejsen for cirka 85.000 personer.

Havde job og løn over gennemsnittet

Ifølge FN-rapporten havde halvdelen et job i hjemlandet, da de valgte at rejse, og mange af dem havde en løn, der var bedre end gennemsnittet. Alligevel siger 70 procent, at de ikke tjente nok, og 60 procent siger som vigtigste grund til rejsen, at de vil arbejde og sende penge hjem. Der er dog også andre grunde, især ønsket om uddannelse og fordi de har familie eller venner i Europa:

De illegale migranters motiv for at rejse til Europa. Illustration fra FN-rapporten “Voices of irregular african migrants to Europe”.

”Grundlæggende ønsker vi alle det samme i livet: Et godt helbred, et anstændigt job og frihed til at forfølge muligheder for vores familier og os selv. Og fordi mange ikke føler, at de har mulighederne for det i Afrika, så rejser de til Europa,” siger en af de illegale migranter, Aziz fra Senegal, i rapporten.

”Grundlæggende ønsker vi alle det samme i livet: Et godt helbred, et anstændigt job og frihed til at forfølge muligheder for vores familier og os selv”

Aziz, illegal migrant fra Senegal, i FN-rapport

“Det var en uudtalt regel hjemme hos os, at skolen var udelukket for mig. Min far sagde jeg i stedet burde fokusere på at lære, hvordan man passer hus og forberede mig på ægteskab. Jeg vidste at min far tog fejl, og jeg længtes efter at gå i skole og blive uddannet,” siger en anden, Carole fra Cameroun.

Mange migranter havde arbejde i hjemlandet, da de valgte at rejse til Europa, og mange tjente mere end gennemsnittet. Illustration fra FN-rapport

FN-direktøren Yahya Mohamed siger om migranternes drivkraft:

”For migranterne er rejsen til Europa en chance for at finde større og bedre muligheder end derhjemme. Det er en mulighed for at genopfinde dem selv. Dét er den største overordnede drivkraft hos dem,” siger han, ifølge Kristeligt Dagblad.

FN-rapporten kan læses her.