Liselott Blixt går til minister efter test-opråb fra feriekommuner

0
1627
Liselott Blixt (DF) på vej til et møde i mandags med sundhedsminister Magnus Heunicke. Liselott Blixt har nu bedt ministeren skriftligt redegøre for, hvordan han vil sikre den fornødne testkapacitet i landets feriekommuner. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Kommunerne i ’vandkants-danmark’ advarer om, at der kommer til at mangle teststeder, når sommerens feriegæster skal bruge coronapas. DFs sundhedsordfører Liselott Blixt kræver et hurtigt svar fra sundhedsministeren

Snart rykker danskerne ud i sommerlandet, og her skal de bruge en coronatest, hvis de vil på restaurant, café, museum eller deltage i andre ferieaktiviteter. Det har fået en række borgmestre fra landets feriekommuner til at advare om, at der mangler testcentre i ferielandet.

Flere borgmestre fortæller til Jyllands-Posten, at der allerede nu er kø ved de lokale testcentre, og derfor har Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt nu skrevet til sundhedsminister Magnus Heunicke (S). DF-ordføreren vil have et skriftligt svar på, hvilke initiativer ministeren har tænkt sig at tage, så ferie-kommunerne har test-centre nok til at  klare sommerens ekstra pres.

”Nu begynder vi at åbne op for samfundet og snart begynder folk at flytte ud i sommerhuse i områder, hvor der ikke bor så mange til daglig. Derfor bliver vi nødt til at opgradere testkapaciteten i disse områder,” siger Liselott Blixt.

Foreslår mobile testcentre

Der er over 400 test-steder i dag, og ifølge ministeren er den samlede testkapacitet tilstrækkelig. Derfor må det være et spørgsmål om at flytte rundt på teststederne, siger Liselott Blixt.

”Vi skal sørge for, at alle har samme mulighed for at blive testet, og når borgmestrene, der har føling med det, siger, at der mangler testkapacitet, må vi lytte til det. Der er brug for en hurtig afklaring, så vi kan berolige både de faste beboere og feriegæsterne med, at der vil være testkapacitet nok. Det kan jo løses med et beredskab af mobile testcentre, der holder to gange om ugen i et sommerhusområde,” siger Liselott Blixt.

“Der er brug for en hurtig afklaring, så vi kan berolige både de faste beboere og feriegæsterne med, at der vil være testkapacitet nok”

Liselott Blixt, sundhedsordfører (DF)

Har I ikke drøftet det her spørgsmål på møderne mellem ministeren og sundhedsordføreren?

”Der drøftes meget på de her møder, men jeg synes det er vigtigt at få et skriftligt svar fra ministeren, så borgerne og borgmestrene i de her kommuner ved, hvad der kommer til at ske,” siger Liselott Blixt.

Vokser fra 500 til 20.000 mennesker

Ifølge flere borgmestre, som Jyllands-Posten har talt med, er det en markant udvidelse af testkapaciteten, der er brug for. I Varde Kommune vokser sommerhusområdet Blåvand eksempelvis fra normalt 400-500 faste beboere til 20.000-30.000 i feriesæsonen.

”Når Danmark kører en politik med coronapas som forudsætning for mere genåbning, og kun en mindre del af befolkningen vil være færdigvaccineret og have et coronapas inden ferien, skal der være en markant forøgelse af testkapaciteten, og det må være et krav, at det bliver gennemført også ude i yderområderne og langs kysterne, for det er der, turisterne kommer,” siger borgmesteren i Varde kommune, Erik Buhl (V), til Jyllands-Posten.