Labour ved at gå under i antisemitisme

0
2908
Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: Victoria Jones / PA Images / Ritzau Scanpix

Der bliver ingen sommerferie foreløbig for den omstridte leder af det britiske Labour parti. Jeremy Corbyn er under pres for at have tilladt partiet at blive præget af antisemitisme.

Det er en tre år lang skandale, der nærmer sig sit højdepunkt. I den tid har det britiske oppositionsparti afvist at acceptere en international definition af antisemitisme, der ellers er blevet vedtaget af en lang række lande – herunder Storbritannien selv – og indbygget i lokal lov. Samtidig har partiet i perioden modtaget 863 klager over antisemitiske holdninger og handlinger – anklager der ofte retter sig mod ledende medlemmer af partiet.

Mange af anklagerne er aldrig blevet taget alvorligt af partiet og er ikke en gang blevet efterforsket. Hvad værre er for Jeremy, så viser journalisters gennemgang af forløbet, at partiet systematisk har nedtonet anklagerne. Og hans nærmeste allierede har direkte blandet sig i håndteringen af klager for at få det hele til at gå langsommere:

Se BBC Panorama: Is Labour Anti-Semitic?

Corbyn selv adskiller sig fra stort set alle ledere af Labour siden Anden Verdenskrig med sine holdninger og handlinger. En række af dem har han været nødt til at undskylde for. Det gælder for eksempel et vægmaleri med et klassisk eksempel på had mod jøder, som han først bare så som harmløst.

Se BBC News: A guide to Labour Party anti-Semitism claims

Til gengæld har han ikke undskyldt for at have inviteret repræsentanter fra den ekstreme gruppe i Gaza, Hamas, til et møde i det britiske parlament. Han kaldte Hamas, der er på en række lister over terrorgrupper, for hans venner efter mødet. Og han har holdt fast ved kontakten siden.

I 2014 – året inden han blev valgt som leder af Labour – var han i Tunig og deltog i et arrangement, hvor der blev lagt en krans ved gravene for de terrorister, der i 1972 bortførte, torturerede og myrdede 11 israelske idrætsfolk ved OL i München. Som en ledende fredsaktivist gennem årtier hævder han, at det havde han intet at gøre med. Billederne tyder på noget andet

 De nye er ekstreme

Siden Jeremy Corbyn blev leder af Labour i 2015, har partiet tiltrukket mere ekstreme typer. Dels fra det store muslimske mindretal i landet, hvor anti-jødiske holdninger trives side om side med modstand mod Israel. Dels fra mere ekstreme venstreorienterede grupper i Storbritannien, hvor især støtten til palæstinensiske modstandsgrupper er stor.

Debatten om jødehad i Labour er med til at forstærke nedturen for Labour, der under fire år med Corbyn som leder er drejet skarpt til venstre. De seneste meningsmålinger sender Labour ud i frit fald – med en placering langt efter de to andre etablerede partier, de konservative og de liberale demokrater. Selv det helt nye Brexit Party har større respekt og opbakning hos vælgere.

For at se ud som om han gør noget ved sagen, har Labour med Corbyns opbakning startet en ny hjemmeside i denne uge om antisemitisme og hvad man som medlem af partiet kan gøre for at fjerne det fra partiets debatter og lokaler. Og partiets skyggekabinet skal også diskutere sagen i denne uge.

Jeremy Corbyn forsvarer sig mod beskyldninger om antisemtism på Youtube. Indslaget kan ses på Labours nye hjemmeside “Labour – no place for antisemitism”.