Muslimske lande i Nord- og Vestafrika forbyder burka og niqab

0
5743
Kvinder iført niqab demonstrerer foran parlamentet i Marokko i 2014. Marokko har forbudt produktion og salg af burka, der forbindes med radikal islam. Foto: FADEL SENNA/Ritzau Scanpix

Heldækkende dragter forbydes i stadig flere muslimske lande. Det sker både på grund af terrorfrygt og fordi burka og niqab forbindes med udbredelsen af den ultra-konservative islamiske retning salafismen

Stadig flere lande i Nord- og Vestafrika indfører forbud mod burka og niqab. Som ditOverblik skrev for nylig, er det nu forbudt at være iført de heldækkende muslimske klædedragter på alle offentlige kontorer i Tunesien. Det sker af sikkerhedshensyn og efter tre selvmordsangreb på to uger. Og Tunesien er bare et af flere muslimske lande i Afrika, der nu helt eller delvist har forbudt burka og niqab.

Ifølge Kristeligt Dagblad er der tre muslimske lande i Nordafrika, som har indført restriktioner mod dragter, der dækker ansigtet. I Algeriet blev fuld ansigtsdækning sidste år forbudt i offentlige administrationer, og i Marokko er salg og produktion af burka forbudt. Hvorvidt niqab også er forbudt, står ikke helt klart.

Syd for Sahara har flere lande forbudt niqab. Det sker som en reaktion på de jihadistiske terrorgrupper, der opererer i regionen. Tchad forbød således niqab efter et selvmordsangreb på et marked i 2015, hvor en mand sprængte en bombe, som han havde gemt under en burka.

I Cameroun og Niger er der indført niqab-forbud i hhv. den nordlige og sydlige af området, og i Senegal er der planer om lignende forbud.

Frygter Saudi-Arabiens indflydelse

En ekspert siger til Kristeligt Dagblad, at det ikke kun er terrorfrygt, der får landene til at forbyde de heldækkende dragter.  Forklaringen er også, at niqaben ses som udtryk for Saudi-Arabiens voksende indflydelse i Vest- og Nordafrika. Den knyttes til den ultrakonservative salafisme og wahabisme, som Saudi-Arabien arbejder på at udbrede.

”Selv om salafismen ikke automatisk fører til jihad, er der er en doktrinær forbindelse mellem salafisme og for eksempel islamisk stats radikale sunniislam. I det perspektiv kan det give god mening at inddæmme salafismen,” siger Michael Ayrai fra tænketanken International Crisis Group til Kristeligt Dagblad.

Også Guinea og Den Demokratiske Republik Congo har varslet eller har allerede indført niqab- og burkaforbud.

Den 1. august er det et år siden, at burka og niqab blev forbudt på offentlige steder i Danmark.