Kurt Westergaards overfaldsmand er på tålt ophold trods terrordom

0
6845
Peter Skaarup kræver svar fra regeringen på, hvorfor Kurt Westergaards terrordømte overfaldsmand ikke kan udvises af Danmark. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup mener ikke, at det kan være Danmarks problem, at en dømt terrorist risikerer strafforfølgelse i sit hjemland

Somalieren Mohammed Geele, der i 2010 angreb tegneren Kurt Westergaard med en økse i hans hjem i Aarhus, er på fri fod i Danmark.

Mohammed Geele fik i 2011 en dom på ti års fængsel og udvisning for angrebet på Kurt Westergaard, der tegnede den mest berømte af Jyllands-Postens muhammedtegninger, den med bomben i turbanen. Men efter afsoning har Mohammed Geele nu adresse på Udrejsecenter Kærshovedgaard i Midtjylland, hvor han blot skal opholde sig i tidsrummet kl. 23-07. Resten af tiden kan han bevæge sig frit rundt.

Det skrev Berlingske lørdag. Ifølge avisen kan Mohammed Geele, der er dømt for terror i både Vestre Landsret og Højesteret, ikke udvises af Danmark. Ifølge Flygtningenævnet risikerer han nemlig dødsstraf eller tortur, hvis han bliver sendt til Somalia. Derfor er han på tålt ophold i Danmark.

Kræver beviser fra regeringen

Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup er stærkt utilfreds med Berlingskes oplysninger. Han har tidligere stillet spørgsmål om sagen til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Det skete, efter at BT i december kunne afsløre, at Mohammed Geele er i Danmark, trods udvisningsdommen. Nu vil Peter Skaarup rejse sagen igen.

”Efter Berlingskes afslørende artikel, agter jeg at følge op endnu engang hos regeringen med krav om svar på følgende spørgsmål: hvilke beviser har regeringen for, at Mohammed Geele risikerer dødsstraf i Somalia og hvorfor? Vi er nødt til at se nogle overbevisende svar på dette for at tro på det,” siger Peter Skaarup til ditOverblik.

Forsiden af Berlingske lørdag.

Mohammed Geele var mistænkt for at være tilknyttet den islamiske oprørsgruppe Al-Shabaab, der kæmper for en islamisk stat i Somalia, da han i 2009 blev anholdt i Kenya af landets antiterrorkorps. Herfra blev han sendt til Danmark, som han oprindeligt var kommet til som 16-årig via en familiesammenføring. Den 1. januar 2010 brød han ind hos Kurt Westergaard, som havde besøg af sit fem-årige barnebarn. Mohammed Geele ville hævne Muhammedtegningerne, og Kurt Westergaard overlevede sandsynligvis kun, fordi han løb ud på badeværelset, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde indrettet som sikringsrum med en pansret dør.

Mohammed Geele blev efterfølgende anholdt af politiet, der var fremme hos Kurt Westergaard efter få minutter. Anholdelsen var dramatisk, fordi somalieren angreb politiet med en økse og en kniv.

Ikke Danmarks problem

Peter Skaarup mener, at det er grotesk, at en dømt terrorist kan være på tålt ophold i Danmark.

”Jeg mener ikke, at det kan være Danmarks problem, at en dømt terrorist risikerer strafforfølgelse i sit hjemland. Jeg vil derfor bede regeringen ændre på dansk lov, så dømte terrorister fremover kan udvises uanset, hvilken straf de måtte risikere i oprindelseslandet,” siger han.

”Jeg mener ikke, at det kan være Danmarks problem, at en dømt terrorist risikerer strafforfølgelse i sit hjemland”

Peter Skaarup, retsordfører (DF)

Men Danmark er vel forpligtet af Flygtningekonventionen, som siger, at ’en udlænding må ikke udsendes til et land, hvor den pågældende risikerer dødsstraf eller at blive underkastet tortur’?

”Vi vil opfordre regeringen til at enten at melde os ud af flygtningekonventionen, hvad regeringen næppe vil eller alternativt bede om undtagelse for de dele af konventionerne, der forhindrer hjemsendelse af udviste kriminelle,” siger Peter Skaarup.