Kristne i Sri Lanka tør ikke gå i kirke

0
1603
Soldater foran St. Anthony's kirken i Colombo. Foto by Jewel SAMAD / AFP

Terroristerne i Sri Lanka har vundet en delsejr og skræmt landets kristne væk fra gader og kirker. Landets katolske kirker holder helt lukket indtil videre

Igen svigter Sri Lankas myndigheder, der ikke kan sikre kirkerne mod nye angreb. Landets regering siger ganske vist, den vil have situationen under kontrol indenfor få dage, men både udenlandske rejsende og landets egne kristne stoler ikke på det. De rejsende forlader landet, mens de kristne i høj grad bliver hjemme.

Den katolske kirkes ledelse i landet har helt lukket sine kirker i hovedstaden Colombo og til dels også andre steder. Regeringen på øen har selv opfordret landets kristne til at blive væk fra kirkerne, men har også opfordret landets muslimer, der udgør en tiendedel af befolkningen, til at undlade at bede i landets moskeer. I stedet for burde de bede for at man hurtigt fanger dem, der stod bag påskens myrderier.

Udenlandske journalister fortæller fra øen, at en række moskeer har trodset regeringens opfordring og afholdt de sædvanlige fredagsbønner. Enkelte moskeer har hængt skilte op om, at de ikke støtter terroristerne.

Turisterne tager hjem

Med svært bevæbnet politi og militær på gaderne vender mange turister ryggen til Sri Lanka. Regeringen har ladet snesevis arrestere og offentliggjort en liste over 140 eftersøgte muslimer. Nogen af dem kan fortsat have adgang til bomber, hedder det, og de har igen ifølge regeringen haft kontakter til udenlandske terrorister, herunder det der er tilbage af Islamisk Stat.

Tysklands største rejsekoncern TUI har taget konsekvensen af den usikre situation og indstiller sine rejser til øen i det mindste i maj. TUI, der årligt har 30 millioner rejsende fra især Tyskland og Storbritannien, har også sikret sig ekstra fly til at hente sine nuværende gæster i Sri Lanka hjem. Det tyske udenrigsministerium advarer specifik mod at rejse til Colombo, hvis man ikke har et uopsætteligt ærinde.

Tilsvarende har de amerikanske myndigheder skærpet deres rejsevejledning. Nu anbefaler man rejsende at vise stor forsigtighed og helt undgå landets kirker.