Kristian Thulesen Dahl: Pinligt og uværdigt af statsministeren

0
2071
Kristian Thulesen Dahl (DF) under dagens hasteforespørgsel med statsministeren om minkskandalen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) beskyldte de borgerlige partier for at bekymre sig for lidt om danskernes sundhed, da hun skulle redegøre for sin egen rolle i minkskandalen. “Pinligt og uværdigt af statsministeren,” mener DFs formand

Trods to timers forespørgselsdebat onsdag eftermiddag i Folketinget om regeringens håndtering af minkskandalen, så tårner spørgsmålene sig op om især statsminister Mette Frederiksens egen rolle i skandalen.

Helt centralt står spørgsmålet om, hvorfor statsministeren ikke sørgede for at få den ulovlige masseaflivning af mink stoppet, da hun søndag den 8. november fandt ud af, at der manglede et lovgrundlag – fire dage efter det pressemøde 4. november, hvor regeringen med Mette Frederiksen i spidsen meddelte, at alle mink skulle aflives, fordi de udgjorde en risiko for folkesundheden.

Men også et andet spørgsmål mangler svar:

Hvordan kunne koordinationsudvalget, hvor statsministeren sidder for bordenden, på sit møde tirsdag den 3. november træffe beslutningen om aflivning af alle danske mink, uden at nogen på dette møde sagde den famøse sætning: “Det vil kræve, at der skaffes et nyt lovgrundlag, hvis vi skal vi skal træffe den beslutning”.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviste, at hun skulle have stoppet masseaflivningen af mink, da hun blev klar over, at den var ulovlig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dét spørgsmål er ikke blevet mindre centralt, efter den redegørelse om sagen, som Miljø- og Fødevareministeriet afleverede i sidste uge. Her står der nemlig, at der blev lavet et notat op til koordinationsudvalgsmødet, hvor der som mulighed blev nævnt en “dvalemodel”, hvor alle mink blev aflivet undtagen avlsdyr. I dette notat gør embedsmændene opmærksom på, at en sådan model vil kræve et nyt lovgrundlag.

Som der står på side 9 i notatet:

”Der er ikke hjemmel til håndtering af et sådan scenarie i den nuværende lovgivning, hvorfor der meget hurtigt vil skulle tilvejebringes en lovmæssig hjemmel for dette”.

Med andre ord:

Hvordan kunne regeringen træffe beslutning om at aflive alle mink, inklusiv avlsdyr, uden at vide, at det ville kræve lovhjemmel, når man samtidig blev præsenteret for en mindre vidtgående model, hvor man fik at vide, at den ville kræve lovhjemmel?

Men hverken dét eller spørgsmålet om, hvorfor statsministeren ikke standsede den ulovlige minkaflivning, kom der svar på under onsdagens hasteforespørgsel.

Kristian Thulesen Dahl (DF) og Jakob Ellemann-Jensen (V) under hasteforespørgslen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mette F: Jeg gjorde det rigtige

Mette Frederiksen gentog ganske vist, at det var en “beklagelig fejl”, at der manglede lovhjemmel. Men hun mener fortsat, at hun gjorde det rigtige, da hun søndag den 8. november blev klar over, at beslutningen var ulovlig:

”Så kontaktede jeg Folketingets formand og bad om at få hastebehandlet en lovgivning, der ville give lovgrundlag til at aflive alle mink,” sagde Mette Frederiksen.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kaldte statsministerens fremgangsmåde ”helt skæv”.

”Man skal da starte med at stoppe ulovlighederne – og så gå til Folketinget,” sagde han.

Men statsministeren fastholdt, at det ikke var hendes opgave at sætte den ulovlige beslutning i bero:

”Det er den ansvarlige minister, der skal føre tingene ud i livet. Det handler ikke om at skubbe ansvaret fra sig. Det er sådan, ministersystemet fungerer i Danmark,” sagde Mette Frederiksen.

“Det handler ikke om at skubbe ansvaret fra sig. Det er sådan, ministersystemet fungerer i Danmark”

Mette Frederiksen under hasteforespørgslen

Mette Frederiksen: Hvor er bekymringen for danskernes sundhed?

Det var imidlertid ikke statsministerens undvigende svar og tørren-ansvaret-af på andre, herunder den nu afgåede fødevareminister Mogens Jensen, der provokerede den borgerlige opposition mest under onsdagens forespørgselsdebat. Størst vrede udløste det, da statsministeren afslutningsvis beskyldte de borgerlige partier for ikke at bekymre sig for folkesundheden:

“Det der står tilbage efter denne diskussion, det er, at der faktisk ikke er bred opbakning til den nødvendige sundhedsindsats. Der er en række partiledere, som nu står på mål for, at man ikke bakker op om sundhedsmyndighedernes anbefaling, og dermed ikke bakker op om, at minkene skal slås ned,” sagde Mette Frederiksen – og fortsatte:

Statsminister Mette Frederiksen beskyldte oppositionen for at bekymre sig for lidt om de mange danskere, der er i risikozonen for at blive særligt hårdt ramt, hvis de smittes af corona. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Desuden overrasker det mig, at danskernes sundhed er næsten helt fraværende i denne diskussion. Vi har 600.000 danskere, der er direkte i risikozonen. De er næsten fraværende i denne debat. Det bliver jeg oprigtigt berørt af, for det er en farlig sygdom,” sagde statsministeren.

“Pinligt og uværdigt”

De udtalelser vakte kraftige reaktioner. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kaldte dem uanstændige, og DFs formand Kristian Thulesen Dahl kom med skarpt indlæg, da han på vegne af partierne bag forespørgselsdebatten skulle runde af debatten af:

”De ord, jeg kommer til at tænke på, når jeg hører statsministeren, det er pinligt – det er uværdigt. Vi har en forespørgselsdebat, der handler om lovbrud. Der handler om, at man har aflivet et minkerhverv i Danmark på et ulovligt grundlag. Og så forsøger statsministeren at få det til at handle om, at Folketinget ikke tager folkesundheden alvorligt og ikke gør det, der skal til for at bekæmpe corona. Det synes jeg simpelthen ikke er rimeligt,” sagde Kristian Thulesen Dahl – og fortsatte:

”Vi har siden 11. marts præsteret det ene efter det andet her i Folketinget. Vi har lavet lovgivning og givet regeringen mandat til at gøre ting, der er helt usete, når det ikke er krigstid, og så skal vi høre fra landets statsminister, at vi ikke kerer os om folkesundheden og bekæmpelsen af corona. Jeg må bare sige – det er grænseoverskridende at høre på,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Læs også:

Blå blok i fælles avisannonce: Vi skal have en minkkommission

“Dybt pinligt at regeringen forsøger at frikende sig selv”