Kristian Thulesen Dahl om migrantkrisen i 2015: Det havde ikke ændret noget at vælte Løkke

0
2176
Kristian Thuesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis formand fortæller i interview med Berlingske, at der ikke var et system til at stoppe de tusindvis af flygtninge og migranter, som gik over grænsen fra Tyskland i 2015

Det ville have ikke ændret situationen og ville formentlig bare have bragt Socialdemokratiet tilbage til magten, hvis Dansk Folkeparti under den store migrantkrise i september 2015 havde truet med at vælte Venstre-regeringen, hvis ikke den fik stoppet de tusindvis af migranter og flygtninge, som gik over grænsen fra Tyskland.

Det siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Berlingske. Avisen har spurgt DF-formanden, om han – set i bakspejlet – synes, at DF burde have truet regeringen med et mistillidsvotum. Til det siger Kristian Thulesen Dahl:

”Nej, for det ville ikke have ændret noget i den praktiske verden. Problemet for Lars Løkke var, at der ikke var et myndighedssystem. Der var ikke folk. Der var simpelthen ikke mulighed for at skubbe dem (flygtningene og migranterne, red.) tilbage. Og de var langt oppe i Danmark. Så skulle man have taget dem i Danmark, når de var nået nogle hundrede kilometer op, og så køre dem tilbage til Tyskland. Og så ville Tyskland jo have sagt, at dem ville de (tyskerne, red.) ikke modtage. Så der var ikke et system, der kunne håndtere det her. Vi kunne sagtens have væltet Lars Løkke dengang på den her sag. Problemet er, at det bare ville have været en demonstration, det havde ikke haft nogen virkning i den reelle verden,” siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

“Problemet for Lars Løkke var, at der ikke var et myndighedssystem. Der var simpelthen ikke mulighed for at skubbe dem (flygtningene og migranterne, red.) tilbage”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand, til Berlingske

Han tilføjer, at et folketingsvalg på det tidspunkt med stor sandsynlighed ville have bragt Socialdemokratiet tilbage til magten. Og det var vel at mærke på et tidspunkt, hvor Socialdemokratiet ikke var slået ind på en ny og strammere kurs i udlændingepolitikken.

Vil havde fire meter højt grænsehegn

Kristian Thulesen Dahl sagde tirsdag, at Danmark bør forberede sig på en ny migrantbølge ved at gøre et 68 km langt og fire meter højt pigtrådshegn klar til opsætning langs grænsen mod Tyskland. Men ifølge Kristian Thulesen Dahl var det i 2015 ikke en mulighed at lukke grænsen for migranterne.

”Jeg blev ligesom andre kaldt til møder i Statsministeriet og fik briefinger om, hvordan det foregik. I virkeligheden var det en magtesløshed, vi blev stillet over for. Ordet “magtesløshed” er måske det, der beskriver det bedst. Det var fra en topembedsmand i myndighederne, som i virkeligheden slog ud med armene og sagde, ‘vi kan ikke gøre noget. Vi har ikke redskaberne’,” siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Nye Borgerliges stifter Pernille Vermund har gentagne gange kritiseret både Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti for ikke at have standset flygtningestrømmen i 2015. ”Hvorfor gjorde I ikke noget, Kristian,” lød det fra Pernille Vermund under valgkampen i 2019. Her lod hun forstå, at Nye Borgerlige med sine ultimative krav kunne have fixet situationen og holdt migranterne ude. Men Kristian Thulesen Dahl siger altså til Berlingske, at Folketingets partier under briefinger i statsministeriet blev gjort klart, at der på tidspunkt ikke var et myndighedsgreb, som gjorde det muligt.

Læs mere i Berlingske her